Current Affairs 5 April 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 5 April 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-     5 April कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 5 April 2020 In Hindi+English Gk Question

1- फीफा अंडर-17 महिला विश्‍वकप स्‍थगित कर दिया गया ये कहॉ आयोजित होना था ?
FIFA U-17 Women,World Cup was postponed, Where was it to be held ?
Ans — India / भारत

2- हाल ही में किस बैक ने भारत INX पर $100 मिलियन ग्रीन बांड लिस्‍ट किया ?
Which bank recently listed $100 million green bond on India INX ?
Ans — SBI

3-ओलंपिक काउन्सिल ने 19वें एशियाई खेलो का शुभंकर किसे चुना ?
Who did the Olympic Council choose as the mascot of the 19th Asian Games ?
Ans — The Smart Triplet / द स्‍मार्ट ट्रिपलेट

4- अंतर्राष्‍ट्रीय खदान जागरूकता दिवस कब मनाया जाता है ?
When is International Mine Awareness Day celebrated ?
Ans — 4 April / 4 अप्रैल

5- हाल ही में किसने एशियन डेवलपमेंट आउटलुक 2020 जारी किया ?
Who recently released Asian Development Outlook 2020 ?
Ans — ADB

6- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने ऑनलाइन सांस्‍कृतिक प्रतियोगिता मो प्रतिया लांच की ?
Which state government recently launched the online cultural competition Mo Prativa ?
Ans — Odisha / ओडिशा

7- हाल ही में किस विश्‍व प्रसिद्ध वायरोलॉजिस्‍ट का कोरोना वायरस के कारण निधन हीे गया ?
Which world famous virologist died recently due to corona virus ?
Ans — Geeta Ramji / गीता रामजी

8- कहॉ पर देश का पहला कोराेना मेडिकल कॉल सेंटर स्‍थापित हुआ ?
Where was the country’s first corona medical call center established ?
Ans — Noida / नोयडा

9- हाल ही में किस राज्‍य में रेडियो स्‍कूल शुरू किया गया ?
Recently in which state was the radio school started ?
Ans — Madhya Pradesh / मध्‍य प्रदेश

10- हाल ही में NASA ने सूर्य के अध्‍ययन के लिये किस मिशन की घोषणा की ?
Recently which mission was announced by NASA for study of the sun ?
Ans — Sunrise / सनराइज

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment