Current Affairs 4 September 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 4 September 2019 In Hindi+English Gk Question 4 Septembe 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 4 September 2019 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में भारतीय वायुसेना में कितने अपाये हैलीकाप्‍टर शामिल हुये हैं ?
How many Apache helicopters were recently inducted into the Indian AirForce?
Ans — 8

2- भारतीय निर्वाचन आयोग ने हाल ही में कौन सा वेरिफिकेशन प्रोग्राम लांच किया ?
Which verification program was recently launched by the Election Commission of India ?
Ans — Electors Verification Program /इलेक्‍टर्स वेरिफिकेशन प्रोग्राम

3- किसे बिल एंड मिलिंडा गेटस फाउंडेशन द्वारा ग्‍लोबल गोलकीपर अवार्ड से सम्‍मानित किया जायेगा ?
Who will be awarded the Global Goalkeeper award by the Bill And Milinda Gates Foundation ?
Ans — Narendra Modi / नरेंद्र मोदी

4- अपूर्वी चंदेला और दीपक कुमार की जोडी ने मिश्रित 10 मीटर एयर पिस्‍टल में कौन सा मेडल जीता हैं ?
Which medal did the pair of Apoorvi Chandela and Deepak Kumar win in the mixed 10m air pistol ?
Ans — Gold / गोल्‍ड

5- भारत के सबसे सफल टेस्‍ट कप्‍तान कौन बने हैं ?
Who became India’s most successful Test captain ?
Ans — Virat Kohli / विराट कोहली

6- किसने नई दिल्‍ली में गरवी गुजरात भवन का उदघाटन किया ?
Who inaugurated the Garvi Gujarat Bhavan in New Delhi ?
Ans — Narendra Modi / नरेंद्र मोदी

7- संयुक्‍त नौसेना वार्षिक गुणवत्‍ता कान्‍क्‍लेव का आयोजन कहां किया गया ?
Where was the Joint Naval Annual Quality Conclave Organized ?
Ans — Visakhapatnam / विशाखापटनम

8- खादी और ग्रामोद्योग आयोग ने कहां पर टेराकोटा ग्राईडर लांच किया ?
Where did Khadi and Village Industries Commission launch Terracotta Grinder ?
Ans — Varanasi / वाराणसी

9- संयुक्‍त राष्‍ट्र द्वारा मरूस्‍थलीकरण से निपटने के लिये 14वां पार्टी सम्‍मेलन कहां शुरू हुआ ?
Where did the 14th Party Conference on Desertification by the United Nations begin ?
Ans — Greater Noida / ग्रेटर नोएडा

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment