Current Affairs 4 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 4 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 4 Sept कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 4 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question

1- राष्‍ट्रीय पोषण सप्‍ताह 2020 कब मनाया गया ?
When was National Nutrition Week 2020 celebrated ?
Ans — 1 Sep – 7 Sep / 1 सितम्‍बर से 7 सितम्‍बर

2- ग्‍लोबल इनोवेशन इंडेक्‍स 2020 में भारत किस स्‍थान पर है ?
What is the position of India in the Global Innovation Index 2020 ?
Ans — 48th / 48 वें

3- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने गंदगी भारत छोडो अभियान शुरू किया ?
Which state government recently launched Gandagi Bharat Chhodo Campaign ?
Ans — Madhya Pradesh / मध्‍य प्रदेश

4- एम्‍बुलेंस चलाने वाली भारत की पहली महिला ड्राइवर कौन बनी ?
Who became India’s first female driver to drive an ambulance ?
Ans — M. Veerlakshmi / एम वीरलक्ष्‍मी

5- हाल ही में किसे रेलवे बोर्ड का सीईओ नियुक्‍त करने को मंजूरी मिली ?
Recently who was approved to appoint the CEO of Railway Board ?
Ans — Vinod Kumar Yadav / विनोद कुमार यादव

6- जम्‍मू कश्‍मीर राजभाषा विधेयक 2020 के अनुसार जम्‍मू कश्‍मीर की आधिकारिक भाषा क्‍या होगी ?
According to the Jammu and Kashmir Official Language Bill 2020, what will be the official language of Jammu and Kashmir ?
Ans — Urdu , English, Hindi, Dogri and Kashmiri / उर्दू, अंग्रेजी, हिंदी, डोंगरी और कश्‍मीरी

7- ना‍गरिक उड्डयन सुरक्षा ब्‍यूराे की पहली महिला महानिदेशक कौन बनी ?
Who became the first woman Director General of Civil Aviation Security Bureau ?
Ans — Usha Padhe / उषा पाढे

8- हाल ही में किसे वर्ल्‍ड डिजिटल अवार्डस में लाइफ टाइम अचीवमेंट पुरस्‍कार से सम्‍मानित किया गया ?
Who was recently awarded the Life Time Achievement Award at the World Digital Awards ?
Ans — Ratna Tata, Anand Mahindra and Mukesh Ambani / रतन टाटा, आनंद महिंद्रा और मुकेश अंबानी

9- हाल ही में किसे Myntra का नया ब्रांड एम्‍बेसडर बनाया गया ?
Who was recently named the new brand ambassador of Myntra ?
Ans — Kiara Advani / कियारा आडवाणी

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment