Current Affairs 4 November 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 4 November 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 4 November 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 4 November 2019 In Hindi+English Gk Question

1-हाल ही में कहा पर भगवान राम पर डिजिटल संग्रहालय खोला गया ?
Where was the digital museum on Lord Rama opened recently ?
Ans — Ayodhya / अयोध्‍या

2- किस देश ने रग्‍बी विश्‍व कप 2019 जीता ?
Which country won the Rugby World Cup 2019 ?
Ans — South Africa / दक्षिण अफ्रीका

3- द टू मीनिंग ऑफ योगा नामक पुस्‍तक किसने लिखी ?
Who wrote a book called The True Meaning of Yoga ?
Ans — Ravi V Melvani / रवि वी मेलवानी

4- हाल ही में अरब सागर में कौन सा चक्रवाती तूफान उठा है ?
Which cyclonic storm has hit the Arabian Sea recently ?
Ans — Maha / महा

5- सुप्रीम कोर्ट ने किस क्षेत्र में सार्वजनिक स्‍वास्‍थ्‍य आपातकाल की घोषणा की ?
The supreme court declared a public health emergency in which area ?
Ans — Delhi NCR / दिल्‍ली NCR

6- UWW अंडर-23 विश्‍व चैंपियनशिप में पूजा गहलोत ने कौन सा मेडल जीता ?
Which medal did Pooja Gehlot win at the UWW Under-23 World Championship ?
Ans — Silver / सिल्‍वर

7- केंद्रीय स्‍वास्‍थ्‍य मंत्रालय ने कहां पर मिशन इंद्रधनुष 2.0 पोर्टल लांच किया है ?
Where did the Union Health Ministry launch the Mission Indradhanush 2.0 portal?
Ans — New Delhi / नई दिल्‍ली

8- COP 25 शिखर सम्‍मेलन 2019 कहॉ आयोजित किया जायेगा ?
Where will the COP 25 Summit 2019 be held ?
Ans — Madrid / मैड्रिड

9- अमेरिकी विदेश मंत्री ने किस कंपनी को पानी बचाने के लिये पुरस्‍कार प्रदान किया ?
US Secretary of State presented the award to which company for saving water ?
Ans — PepsiCo India / पेप्सिको इं‍डिया

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment