Current Affairs 4 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 4 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 4 Nov कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 4 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question

1- भारत की पहली सौार उर्जा से चलने वाली ट्रेन का उदघाटन कहॉ हुआ ?
Where was India’s first solar powered train inaugurated ?
Ans — Kerala / केरल

2- एमिलिया रोमाग्रा ग्रैंड प्रिक्‍स 2020 F-1 रेस किसने जीती ?
Who won the Emilla Romagna Grand Prix 2020 F-1 race ?
Ans — Lewis Hamilton / लुईस हैमिल्‍टन

3- हाल ही में किसने Pandemonium:The Great Indian Banking Tragedy नामक पुस्‍तक लिखी ?
Recently who wrote a book called Pandemonium:The Great Indian Banking Tragedy ?
Ans — Tamal Bandopadhyay / तमाल बंदोपाध्‍याय

4- मुंबई पोर्ट ट्रस्‍ट के नये अध्‍यक्ष कौन बने हे ?
Who was appointed the new Chairman of Mumbai Port Trust ?
Ans– Rajiv Jalota / राजीव जलोटा

5- एयरपोर्ट अथोरिटी ऑफ इंडिया ने लखनउ एयरपोर्ट का संचालन किस कंपनी का सौंपा है ?
To which company did the Airport Authority of India hand over the operation of Lucknow Airport ?
Ans — Adani Group / अडानी ग्रुप

6- राजस्‍थान में भारत-पाकिस्‍तान सीमा पर कितनी क्षमता का रिन्‍युअल एनर्जी पावर पार्क स्‍थापित किया जायेगा ?
How much capacity renewable energy power park will be set up on the India-Pakistan border in Rajasthan ?
Ans– 8000 Megawatt / 8000 मेगावाट

7- हाल ही मेें सिंगापुर ने अपने किस नोटों की छपाई बंद करने की घोषणा की ?
Recently, Singapore announced the closure of printing of which of its notes ?
Ans — S$1000

8- हाल ही में युनेस्‍कों ने, भारत के किस टाइगर रिजर्व को बायोस्‍फीयर रिजर्वे का दर्जा दिया ?
Recently, UNESCO gave which tiger reserve of India the status of Biosphere Reserve ?
Ans — Panna Tiger Reserve / पन्‍ना टाइगर रिजर्व

9- इलैक्‍ट्रानिक सेक्‍टर स्किल काउंसिल ऑफ इंडिया का अध्‍यक्ष किसे बनाया गया ?
Who was appointed the chairman of Electronic Sector Skill Council of India ?
Ans — PVG Menon / PVG मेनन

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment