Current Affairs 4 May 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 4 May 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
  4 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 4 May 2020 In Hindi+English Gk Question

1- विश्‍व प्रेस स्‍वतंत्रता दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Press Freedom Day Celebrated ?
Ans — 3 May / 3 मई

2- नासा के पहले मंगल हैलीकाप्‍टर का नाम क्‍या रखा गया ?
What was the name of NASA’s first Mars helicopter ?
Ans — Ingenuity / इनजेन्‍युटी

3- किस राज्‍य सरकार ने एग्रो-एंटरप्रेन्‍योर डेस्‍क लांच की ?
Which state government launched Agro Entrepreneur Desk ?
Ans — Tripura / त्रिपुरा

4- हाल ही में किसे यस बैंक का चीफ रिस्‍क अ‍ाफिसर नियुक्‍त किया गया ?
Who was recently appointed as the Chief Risk Officer of Yea Bank ?
Ans — Neeraj Dhawan  / नीरज धवन

5- PNB हाउसिंग के अंतरिम MD और CEO कौन बनाये गये ?
Who was made the interim MD and CEO of PNB Housing ?
Ans — Neeraj Vyas / नीरज व्‍यास

6- हाल ही में किसे अमेंरिकन एकेडमी आफ आर्टस एंड साइंसेज का मानद सदस्‍य चुना गया ?
Who was recently elected an honorary member of the American Academy of Arts and Sciences ?
Ans — Shobhana Narasimhan / सोभना नरसिम्‍हन

7- ओपन बजट सर्वेक्षण के अनुसार बजट पारदर्शिता और जवाबदेही में भारत किस स्‍थान पर है ?
According to the Open Budget Survey, where is India in the budget transparency and accountability ?
Ans — 53rd / 53वें

8- हाल ही में कहॉ के प्रसिद्ध केसर को जीआई टैग मिला है ?
Recently the famous saffron was given GI tag ?
Ans — Jammu and Kashmir / जम्‍मू और कश्‍मीर

9-अंतर्राष्‍ट्रीय खगोल विज्ञान दिवस कब मनाया जाता है ?
When is International Astronomy Day Celebrated ?
Ans — 26 September & 2 May / 26 सितम्‍बर और 2 मई

10- मेरकॉम इंडिया रिसर्च द्वारा जारी इंडिया सोलर मार्केट लीडरबोर्ड 2020 में भारत किस स्‍थान पर है ?
Where is India in the India Solar Market Leaerboard 2020 released by Mercom India Research ?
Ans — 3rd / 3 तीसरे

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment