Current Affairs 4 March 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 4 March 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-   4 March 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 4 March 2020 In Hindi+English Gk QuestionCurrent Affairs 4 March 2020 In Hindi+English Gk Question

1- जम्‍मू शहर के ऐतिहासिक सिटी चौक का नाम बदलकर क्‍या रखा गया है ?
The historic city square of Jammu city was renamed ?
Ans — Bharat Mata Chowk / भारत माता चौक

2- हाल ही मेें कहॉ पर अंतर्राष्‍ट्रीय योग महोत्‍सव आयोजित हुआ ?
Where was the International Yoga Festival held recently ?
Ans — Rishikesh / ऋषिकेश

3- पुणे में आयोजित कार्यशाला में विस्‍फोटक का पता लगाने वाली कौन सी डिवाइस लांच की गई?
Which explosive detection device was launched at a workshop held in Pune ?
Ans — RalDer – X

4- हाल ही में किस राज्‍य में ई-विधान प्रक्रिया लागू हुई ?
Which state recently implemented e-legislation process ?
Ans — Arunachal Pradesh / अरूणाचल प्रदेश

5- मार्च 2020 में होने वाली संयुक्‍त राष्‍ट्र सुरक्षा परिषद की बैठक की अध्‍यक्षता कौन सा देश करेगा ?
Which country will preside over the UN Security Council meeting to be held in March 2020 ?
Ans — China / चीन

6- विश्‍व वन्‍यजीव दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Wildlife Day Celebrated ?
Ans — 3 March / 3 माच्र

7- हाल ही में कहॉ के खाेला  चिल्‍ली को जीआई टैग प्रदान किया गया ?
Where was the Khola Chili given GI tag recently ?
Ans — Goa / गोवा

8- हाल ही में गृहमंंत्री अमित शाह ने कहॉ पर NSG के रीजनल हब परिसर का उदघाटन किया है?
Where did Home Minister Amit Shah inaugurate the Regional Hub Complex of NSG recently ?
Ans — Kolkata / कोलकाता

9-  हाल ही में कहॉ पर दिव्‍यांग शिल्‍पकारों के लिए एकम मेला आयोजित हुआ ?
Where was the EKam Mela organized for differently abled craftsmen recently ?
Ans — New Delhi / नई दिल्‍ली

10 – वर्ल्‍ड हियरिंग दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Hearing Day celebrated ?
Ans — 3 March / 3 मार्च 

Previous Current Affairs

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment