Current Affairs 4 June 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 4 June 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
4 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 4 June 2020 In Hindi+English Gk Question

1- विश्‍व साइकिल दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Cycle Day celebrated ?
Ans — 3 June / 3 जून

2- हाल ही में मुंबई के तटों से कौन सा तूफान टकराया है ?
Which storm has hit the coasts of Mumbai recently ?
Ans — Nihsarg / निसर्ग

3- बाक्सिंग फेडरेशन ऑफ इंडिया ने किसे राजीव गांधी खेल रत्‍न के लिये नामांकित किया हे ?
Who was nominated for the Rajiv Gandhi Khel Ratna by the Boxing Federation of India ?
Ans — Amit Panghal & Vikash Krishnan / अमित पंघाल और विकास कृष्‍णन 

4- कुवैत में भारत के अगले राजदूत कौन बनाये गये है ?
Who was appointed the next Ambassador of India to Kuwait ?
Ans — Sibi George / सिब‍ि जार्ज

5- किस राज्‍य सरकार ने नशे की लत से बचने के लिये स्‍वास्‍थ्‍य मित्र की नियुक्ति की है ?
Which state government appointed Swasthya Mitra to prevent addiction ?
Ans — Rajasthan / राजस्‍थान

6- भारत सरकार नवरत्‍न कंपनी REC के नये निदेशक कौन बनाये गये है ?
Who was appointed the new director of Government of India Navratna Company REC ?
Ans — Ajay Chaoudary / अजय चौधरी

7- केंद्रीय शास्‍त्रीय तमिल संस्‍थान के पहले स्‍थायी निदेशक कौन बने है ?
Who became the first permanent director of the Central Classical Tamil Institute ?
Ans — Dr. R. Chandrasekaran / डाॅ आर चंद्रशेखरन

8- पंजाब सरकार ने किस मिशन के तहल एक महीने का कोरोना वायरस जागरूकता अभियान शुरू किया है ?
Under which mission did the Punjab government launch a month-long corona virus awareness campaign ?
Ans– Mission Fatah / मिशन फलह

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment