Current Affairs 4 January 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 4 January 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 4 January 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 4 January 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस राज्‍य में लाई हरोबा त्‍यौहार शुरू हुआ ?
Recently in which state the Lal Haroba festival started ?
Ans — Tripura / त्रिपुरा

2- राष्‍ट्रीय आईस हॉकी चैंपियनशिप 2020 कहॉ शुरू हुआ ?
Where did the National Ice Hockey Championship 2020 begin ?
Ans — Leh / लेह

3- हाल ही में किस राज्‍य राज्‍य सरकार ने साइबर सेफ वुमन पहल शुरू की ?
Which state government recently launched the Cyber Safe Woman Initiative ?
Ans — Maharashtra / महाराष्‍ट्र

4- हाल ही में किसे सेबी का कार्यकारी निदेशक बनाया गया ?
Who was recently appointed as the Executive Director of SEBI ?
Ans — Babita Raydu / बबिता रायडू

5- भारतीय रेलवे ने RPF का नाम बदलकर क्‍या रख दिया ?
What did the Indian Railways rename RPF?
Ans — IRPFS / भारतीय रेलवे सुरक्षा बल सेवा

6- हाल ही में UPSRTC ने महिलाओं की सुरक्षा के लिये कौन सी हेल्‍पलाइन शुरू की ?
Which helpline was recently launched by UPSRTC for the safety of women?
Ans — Damini / दामिनी

7- किसे ग्‍लोबल बिहार एक्‍सीलेंस अवार्ड 2019 से सम्‍मानित किया गया ?
Who was honored with the Global Bihar Excellence Award 2019 ?
Ans — Piyush Jaiswal / पीयूष जैसवाल

8- 28वां विश्‍व पुस्‍तक मेला 2019 कहॉ शुरू हुआ ?
Where did the 28th World Book Fair 2019 begin ?
Ans — New Delhi / नई दिल्‍ली

9- राष्‍ट्रीय चिकित्‍सा आयोग के पहले अध्‍यक्ष कौन बने ?
Who became the first chairman of the National Medical Commission ?
Ans — Suresh Chandra Sharma / सुरेश चंद्र शर्मा

10 – हाल ही में WHO ने किस वर्ष को नर्स और मिडवाइफ के रूप में समर्पित किया ?
Recently WHO dedicated which year as Nurse and Midwife ?
Ans — 2020

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment