Current Affairs 4 Jan 2021 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 4 Jan 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 4 Jan कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 4 Jan 2021 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने घाट पेयजल योजना शुरू की ?
Which state government recently launched the Ghat Drinking Water Scheme ?
Ans — Uttarakhand / उत्‍तराखंड

2- हाल ही में कौन सा देश Five Eyes नामक खुफिया साझाकरण गठबंधन मेें शामिल हुआ ?
Which country recently joined an intelligence sharing coalition called Five Eyes ?
Ans — Japan / जापान

3- हाल ही में किस देश ने मौत की सजा को समाप्‍त करने का निर्णय किया ?
Which country recently decided to abolish capital punishment ?
Ans– Kazakistan / कजाकिस्‍तान

4- हाल ही में झांसी रेलवे स्‍टेशन का नाम बदलकर क्‍या रखा गया ?
What recently changed the name of Jhansi Railway Station ?
Ans — Veerangana Maharani Laxmibai Railway Station / वीरांगना महारानी लक्ष्‍मीबाई रेलवे स्‍टेशन

5- हाल ही में किसने उत्‍तरपूर्व और जम्‍मू कश्‍मीर जैसे अशांत क्षेत्रों के लिये मानवाधिकार सेल का गठन किया ?
Recently who formed the Human Rights Cell for disturbed areas like North East and Jammu Kashmir ?
Ans — Indian Army / भारतीय सेना

6- किस केंद्रीय मंत्री ने LPG गैस रिफिल बुकिंग के लिये मिस्‍ड काल सुविधा लांच की ?
Which Union Minster launched missed call facility for LPG gas refill booking ?
Ans – Dharmendra Pradhan / धमेंद्र प्रधान

7- हाल ही में DCGI ने भारत में किस स्‍वदेशी कोविड-19 वैक्‍सीन को मंजूरी दी ?
Recently DCGI approved which indigenous covid-19 vaccine in India ?
Ans — Covaxin & Covishield

8- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने नई सौर उर्जा नीति 2021 की घोषणा की ?
Which state government recently announced the new solar energy policy 2021 ?
Ans — Gujarat / गुजरात

9- हाल ही में अंतर्राष्‍ट्रीय प्रतिभूति संगठन का सहयोगी सदस्‍य कौन बना ?
Recently who became associate number of International Securities Organization ?
Ans — IFSCA

 

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment