Current Affairs 4 February 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 4 February 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 4 February 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

1- हाल ही में 21वा काला घोडा महोत्‍सव कहॉ शुरू हुआ ?
Where did the 21st Kala Ghora Festival start recently ?
Ans — Mumbai / मुम्‍बई

2- किस देश में Ekushey पुस्‍तक मेला शुरू हुआ ?
In which country Ekushey book fair started ?
Ans — Bangladesh / बांग्‍लादेश

3- एशिया की सबसे बडी सिडिंकेटेड जापानी येन ऋण पाने वाली कंपनी कौन बनी ?
Who became Asia’s largest syndicated Japanese Yen loan company ?
Ans — NTPC

4- इराक के नये प्रधानमंत्री कौन बनाये गये ?
Who was appointed the new Prime Minister of Iraq ?
Ans — Mo. Taufiq Allawi / मो. तौफीक अल्‍लावी

5- WBTI रिपोर्ट के अनुसार कौन सा देश ब्रेस्‍टफीडिग नीतियों और कार्यक्रमों में सर्वश्रेष्‍ठ प्रदर्शन करने वाला देश बना ?
According to the WBTI report, which country became the best performing country in breast-feeding policies and programs ?
Ans — Sri Lanka / श्रीलंका

6- प्रधानमंत्री मातृ वंदन योजना को लागू करने में सबसे शीर्ष पर कौन सा राज्‍य रहा ?
Which state was at the top in implenting the Pradhan Mantri Matrittva Vandan Yojana ?
Ans — Madhya Pradesh / मध्‍यप्रदेश

7- भारतीय चुनाव आयोग ने दिल्‍ली विधानसभा चुनाव के लिये किसे विशेष व्‍यय पर्यवेक्षक नियुक्‍त किया ?
Who has been appointed as the Special Expenditure Supervisor by the Election Commission of India for the Delhi Assembly elections ?
Ans — B. Murli Kumar / बी. मुरली कुमार

8- FICCI ने वित्‍त वर्ष 2019-20 में भारत की जीडीपी ग्रोथ रेट कितना रहने का अनुमान लगाया है?
FICCI has estimated how much GDP growth of India in FY 2019-20 ?
Ans — 5.0 %

9- किस भारतीय मूल की व्‍यक्ति को थाइलैंड में संयुक्‍त राष्‍ट्र का प्रमुख दूत नियुक्‍त किया गया ?
Which Indian-origin person was appointed as the Chief Envoy of the United Nations in Thailand ?
Ans — Geeta Sabharwal / गीता सभ्रवाल

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment