Current Affairs 4 December 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 4 December 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 4 December 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 4 December 2019 In Hindi+English Gk Question

1- अंतर्राष्‍ट्रीय दिव्‍यांग दिवस कब मनाया जाता है ?
When is International Day of persons with disabilities celebrated ?
Ans — 3 December / 3 दिसम्‍बर

2- किस राज्‍य में 20वां हॉर्निबल महोत्‍सव मनाया गया ?
Which state celebrated the 20th Hornibal Festival ?
Ans — Nagaland / नागालैंड

3- किस फुटबालर ने छठी बार बैलोन डी ओर अवार्ड जीता ?
Which footballer won the Ballon d’Or Award for the sixth time ?
Ans — Leonel Messi / लियोनल मेसी

4- हाल ही में स्विटजरलैंड ने किस खिलाडी के सम्‍मान में सिक्‍का लांच किया गया ?
Recently the coin was launched by Switzerland in honor of which player ?
Ans — Roger Federer / रोजर फेडरर

5- हाल ही में किसने 12वां शक्ति भट्ट फर्स्‍ट बुक प्राइज जीता ?
Who recently won the 12th Shakti Bhatt FIrst Book Prize ?
Ans — Tony Joseph / टोनी जोसेफ

6- हाल ही में किसने सीनियर कुश्‍ती राष्‍ट्रीय चैंपियनशिप में स्‍वर्ण पदक जीता ?
Who recently won a gold medal in Senior Wrestling National Championship ?
Ans — Vinesh Phogat & Sakshi Malik / विनश फोगाट और साक्षी मलिक

7-  अंडमान और निकोबार के 14वें कमांडर-इन-चीफ कौन नियुक्‍त किये गये ?
Who was appointed the 14th Commander-in-Chief of Andaman and Nicobar ?
Ans — Lt. Gen. PS Rajeshwar / ले ज पी एस राजेश्‍वर

8- हाल ही में हेमवती नन्‍दन बहुगुणा केंद्रीय विश्‍वविद्यालय ने किसे मानद डॅाक्‍टरेट की उपाधि प्रदान की ?
Recently, Hemwati Nandan Bahuguna Central University conferred an honorary doctorate ?
Ans — Ajit Dobal / अजीत डोभाल

9- हाल ही में कहॉ पर ग्‍लोबल माइग्रेशन फिल्‍म फेस्टिवल का आयोजन किया गया ?
Where was the Global Migration Film Festival organized recently ?
Ans — Dhaka / ढाका

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment