Current Affairs 4 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 4 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
4 Dec कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 4 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question

1- ग्‍लोबल टेररिज्‍म इंडेक्‍स 2020 में आतंकवाद से प्रभावित देशों की लिस्‍ट में भारत किस स्‍थान पर है ?
In the Global Terrorism Index 2020, where does India Rank in the list of countries affected by terrorism ?
Ans — 8th / 8वें

2-  उत्‍तरभारत में बॉन्‍ड जारी करने वाला पहला ना‍गरिक निकाय कौन बना ?
Who became the first civic body in issue bonds in North India ?
Ans — Lucknow Municipal Corporation / लखनउ नगर निगम

3- हाल ही में न्‍यूजीलैंड ने जलवायु आपातकाल की घोषणा के साथ कब तक कार्बन मुक्‍त होने की घोषणा की है ?
How long did New Zealand recently declare to be carbon free with the declaration of climate emergency ?
Ans — 2025

4- भारत का पहला विश्‍व स्‍तरीय प्र‍ीमियम ग्रेंड पैट्रोल ऑक्‍टेन 100 किसने लांच किया ?
Who launched India’s first world class premium grade petrol octane 100 ?
Ans — IOCL

5- जापान ने कब तक पेट्रोल कारों पर प्रतिबंध लगाने की घोषणा की ?
How long did Japan announce banning petrol cars ?
Ans — 2030

6- हाल ही में ओडिशा में कौन सा महोत्‍सव मनाया गया ?
Which festival was celebrated in Odisha recently ?
Ans — International Sand Arts Festival & Konark Dance Festival / अंतर्राष्‍ट्रीय रेत कला महोत्‍सव और कोणार्क नृत्‍य महोत्‍सव

7- किस राज्‍य में पहला चाइल्‍ड फ्रेंडली पुलिस स्‍टेशन का उदघाटन हुआ ?
In which state was the first child friendly police station inaugurated ?
Ans — Maharashtra / ंमहाराष्‍ट्र

8- बालीबाल फेडरेशन आफ इंडिया के नये अध्‍यक्ष कौन बने ?
Who became the new president of the BollyWoll Federation of India ?
Ans — Achyut Samanta / अच्‍युत सामंत

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment