Current Affairs 4 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 4 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 4 Aug कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 4 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में विश्‍व संस्‍कृत दिवस कब मनाया गया है ?
When was World Sanskrit Day celebrated recently ?
Ans — 3 August / 3 अगस्‍त

2- हाल ही में किसने ईजिंग डूइंग बिजनेस फॉर आत्‍मनिर्भर भारत सम्‍मेलन का आयोजन किया ?
Who recently organized the Easy Doing Business for Self-Reliant India Conference ?
Ans — Confederation of Indian Industry / भारतीय उद्योग परिसंघ

3- किस राज्‍य में भारत एयर फाइबर सर्विसेज का उदघाटन किया गया ?
In which state Bharat Air Fibre Services was inaugurated ?
Ans — Maharashtra / महाराष्‍ट्र

4- हाल ही में किसे पश्चिमी वायु कमान का कमांडिंग इन चीफ किसे नियुक्‍त किया गया ?
Who was recently appointed the Commanding-in-chief of the Western Air Command ?
Ans — Air Marshal VR Chaudary / एयर मार्शल वी आर चौधरी

5- हाल ही में किसने ब्रिटिश ग्रां प्री फॉमूला रेस 2020 जीता ?
Who recently won the British Grand Prix Formula Race 2020 ?
Ans — Lewis Hamilton / लुईस हेमिल्‍टन

6- किस फुटबालर को इंग्‍लैंड का फुटबॉलर ऑफ द ईयर चुना गया ?
Which footballer was recently adjudged Footballer of the Year of England ?
Ans — Jordan Henderson / जॉर्डन हेंडरसन

7- रिलायंस पावर और JERA ने मिलकर किस देश के लिये बिजली परियोजना के लिये ऋण समझौता किया ?
Reliance Power and JERA together signed a loan agreement for the power project for which country ?
Ans — Bangladesh / बांग्‍लादेश

8- हाल ही में किस रेलवे जोन से पहली व्‍यापार माला एक्‍सप्रेस ट्रेन चलाई ?
Which railway zone ran the first trade Mala Express train recently ?
Ans — Northern Railway / उत्‍तर रेलवे

9- हाल ही में किस केंद्रीय मंत्री ने विद्यार्थी विज्ञान मंथन 2020-21 का शुभारंभ किया ?
Which Union Minister recently launched Vidyarthi Vigyan Manthan 2020-21 ?
Ans — Dr Harshvardhan / डॉ हर्षवर्धन

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment