Current Affairs 31 Oct 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 31 Oct 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 31 Oct कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 31 Oct 2020 In Hindi+English Gk Question

1- राष्‍ट्रीय एकता दिवस किस महापुरूष की जयंती पर मनाया जाता है ?
National Unity day is celebrated on the birth anniversary of which great man ?
Ans — Sardar Vallabh Bhai Patel / सरदार वल्‍लभ भाई पटेल

2- किस राज्‍य ने स्‍नातक चिकित्‍सा पाठयक्रमों में सरकारी स्‍कूल के छात्रों को 7.5 %आरक्षण देने की घोषणा की ?
Which state announced 7.5% reservation for government school students in undergraduate medical courses ?
Ans — Tamil Nadu / तमिल नाडु

3- भारतीय नौसेना ने कहॉ पर INS कोरा से एंटी शिप मिसाइल का सफल परीक्षण किया ?
Where did Indian Navy successfully test anti ship missile from INS Kora ?
Ans — Bay of Bengal / बंगाल की खाडी

4- हाल ही में किस भारतीय सेना में SAI नामक स्‍वदेशी मोबाइल एप्‍प लांच किया ?
Which Indian Army recently launched an indigenous mobile app called SAI ?
Ans — Indian Army / भारतीय थलसेना

5- हाल ही में कहॉ पर प्‍लास्टिक प्रीमियर लीग टूर्नामेंट आयोजित किया गया ?
Where was the Plastic Premier League Tournament held recently ?
Ans — Indore / इंदौर 

6- ASI और IIT कानपुर ने स्‍मारकों की बहाली के लिये किससे समझोता किया ?
With whom did ASI and IIT Kanpur compromise for restoration of monuments ?
Ans — From 2 Institutions in Italy / इटली के 2 संस्‍थानो से

7- भारत के नये मुख्‍य सूचना आयुक्‍त कौन बनाये गये ?
Who was appointed the new Chief Information Commissioner of India ?
Ans — Yashvardhan kumar sinha / यशवर्धन कुमार सिन्‍हा

8- बांग्‍लादेश के सर्वोच्‍च नागरिक पुरस्‍कार का क्‍या नाम है जिसे अभी हाल ही में 8 व्‍यक्तियों को दिया गया ?
What is the name of Bangladesh’s highest civilian award. which was recently given to 8 person ?
Ans — Swadhinata award / स्‍वाधीनता पुरस्‍कार

9- किस राज्‍य के मुख्‍यमंत्री ने धरणी पोर्टल लांच किया ?
The Chief Minister of which state launched the Dharti portal ?
Ans — Telangana / तेलंगाना

10- हाल ही में किसने गुजरात के केवडिया में आरोग्‍य वैन और आरोग्‍य कुटीर का उदघाटन किया ?
Who recently inaugurated the Arogya van and Arogya cottage in Kevadia,Gujarat ?
Ans — Narendra Modi / नरेंद्र मोदी

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment