Current Affairs 31 May 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 31 May 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
31 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 31 May 2020 In Hindi+English Gk Question

1- किस राज्‍य सरकार ने कुशल श्रमिकों के लिये रोजगार सेतु योजना शुरू की है ?
Which state government launched the Employment Bridge scheme for skilled workers ?
Ans — Madhya Pradesh / मध्‍य प्रदेश

2- ब्रिक्‍स के टैक्‍स प्राधिकारियों के प्रमुखों की बैठक की मेजबानी किसने की ?
Who hosted the meeting of the heads of tax authorities of BRICS ?
Ans — Russia / रूस

3- हाल ही में IMF ने बांग्‍लादेश को कितने की इमरजेंसी सहायता की घोषणा की ?
Recently IMF announced how much emergency aid to Bangladesh ?
Ans — 732 Million Dollar / 732 मिलियन डॅालर

4- किस राज्‍य सरकार ने प्रवासियों के लिये मुख्‍यमंत्री स्‍वरोजगार योजना शुरू की है ?
Which state government launched Mukhyamantri Swarozgar Yojana for migrants ?
Ans — Uttarakhand / उत्‍तराखंड

5- अंतर्राष्‍ट्रीय एवरेस्‍ट दिवस कब मनाया जाता है ?
When is International Everest Day celebrated ?
Ans — 29 May / 29 मइ्र

6- भारतीय खेल प्राधिकरण के किस महानिदेशक का कार्यकाल 2 वर्षो के लिये बढाया गया ?
Which Director General of Sports Authority of india was extended for 2 years ?
Ans — Sandeep Pradhan / संदीप प्रधान

7- इंडिगों के नये स्‍वतंत्र निदेशक कौन बने ?
Who became the new independent director of Indigo ?
Ans — Venkataramani Sumantran / वेंकटरमनी सुमन्‍त्रण

8- WADA ने किरनजीत कौर पर 4 साल का प्रतिबंध लगाया ये किस खेल से जुडी हुई है ?
WADA imposed a 4 year ban of Kiranjeet kaur with which sport ?
Ans — Runners / धावक

9- हाल ही में‍ किस प्रसिद्ध एस्‍ट्रोलाॅजर का निधन हो गया है ?
Which famous astrologer has passed away recently ?
Ans — Bejan Daruwala / बेजान दारूवाला

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment