Current Affairs 31 March 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 31 March 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 31March 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 31 March 2020 In Hindi+English Gk Question

1- सरकार द्वारा किये गये 10 बडे बैंको के विलय कब से प्रभावी होंगे ?
When will the merger of 10 big banks by the government take effect ?
Ans — 1 April 2020 / 1 अप्रैल 2020

2- किस राज्‍य के मुख्‍यमंत्री ने कोरोना वायरस से लडने के लिये टीम-11 का गठन किया ?
Which state’s chief minister formed Team-11 to fight against corona virus ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्‍तर प्रदेश

3- किस स्‍पेन एजेंसी ने SpaceX के फाल्‍कन हैवी रॉकेट  द्वारा ड्रैगन- XL भेजने की घोषणा की ?
Which space agency announced the sending of Dragon-XL by Space-X Falcon Heavy Rocket ?
Ans — NASA

4- हाल ही में किस बैंक ने व्‍हाटसएप पर अपनी बैंकिंग सेवाएं शुरू की ?
Which bank recently launched its banking services on Whatsapp ?
Ans — ICICI Bank

5- किस रेलवे जोन ने पहले आदर्श हास्पिटल आइसोलेशन कोच का निर्माण किया ?
Which railway zone built the first Adarsh Hospital Isolation Coach ?
Ans — Northern Railway / उत्‍तर रेलवे

6- हाल ही में सरकार ने कौन सा कोरोना चायरस ट्रैंकिंग एप्‍प लांच किया ?
Which corona virus tracking app launched by the government recently ?
Ans — Corona Armor App / कोरोना कवच ऐप्‍प

7- किस राज्‍य के मुख्‍यमंत्री ने सेल्‍फ डिक्‍लेरेशन कोविड-19 ऐप्‍प लांच किया ?
Which state’s Chief Minister launched the self declaration Covid-19 app ?
Ans — Nagaland / नागालैंड

8- हाल ही में किसने कोरोना स्‍टडीज सीरीज लांच करने की घोषणा की है ?
Who recently announced the launch of the Corona Studies Series ?
Ans — National Book Trust

9- हाल ही में IAAF एथलेटिक्‍स इंटीग्रिटी यूनिट ने नवीन चिकारा पर बैन लगाया ये किस खेल से संबंधित है ?
Recently IAAF Athletics Integrity Unit banned Naveen Chikara related to which spot ?
Ans — Shotput / शॉटपुट

10- रिटायर वाइस एयर मार्शल चंदन सिंह राठौर का हाल ही में निधन हो गया इन्‍हे किस पुरस्‍कार से सम्‍मानित किया जा चुका है ?
Retired Vice Air Marshal Chandan Singh Rathore has passed away recently with which award ?
Ans — Mahavir Chakra / महावीर चक्र

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment