Current Affairs 31 May 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

Current Affairs 31 Feb 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 31 Feb कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 31 Feb 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

1- उत्‍तरप्रदेश सरकार ने COVID के कारण अनाथ बच्‍चों के लिये कौन सी योजना शुरू की है ?
Which scheme did the Uttar Pradesh government launch for the children orphaned due to COVID ?
Ans — Child Service Scheme / बाल सेवा योजना

2- हाल ही में किसे केंद्रीय मंत्रालय ने YUVA योजना शुरू की ?
Which Union Ministry recently launched the YUVA scheme ?
Ans — Ministry of Education / शिक्षा मंत्रालय

3- हाल ही में NSA अजीत डोभाल ने किस भारतीय तटरक्षक जहाज को कमीशन दिया ?
Recently which Indian Coast Guard Ship was commissioned by NSA Ajit Dobhal ?
Ans — ICGS Sajag / ICGS सजग

4- हाल ही में किसे राष्‍ट्रीय जांच एजेंसी के महानिदेशक का अतिरिक्‍त प्रभार दिया गया ?
Recently who was given the additional charge of Director General of National Investigation Agency ?
Ans — Kuldeep Singh / कुलदीप सिंह

5- भारती ग्‍लोबल की Oneweb ने हाल ही में कितने सैटेलाइट एकसाथ लांच किया है ?
How many satellites did Bharti Global’s OneWeb launch recently ?
Ans — 36

6- किस राज्‍य सरकार ने आकांक्षा पोर्टल लांच किया ?
Which state government launched Akanksha portal ?
Ans — Karnataka / कर्नाटक

7- किस राज्‍य सरकार ने कोविड से अनाथ बच्‍चोें के लिये मुख्‍यमंत्री शिशु सेवा योजना शुरू की ?
Which state government launched the Mukhyamantri Shishu Seva Yojana for children orphaned form Covid ?
Ans — Assam / असम

8- हाल  ही में किस टेनिस स्‍टार ने बेलग्रेड ओपन का खिताब जीता ?
Which tennis star recently won the Belgrade Open title ?
Ans — Novak Djokovik / नोवाक जोकोविच

9- गोवा राज्‍य स्‍थापना दिवस कब मनाया जाता ह े?
When is Goa State Foundation Day celebrated ?
Ans — 30 May / 30 मई

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment