Current Affairs 31 August 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 31 August 2019 In Hindi+English Gk Question 31 अगस्त 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 31 August 2019 In Hindi+English Gk Question

1- कहां के डिंडीगुल के ताले और कडांगी साडियों को जीआई टैग मिला हैं ?
Where did Dindigul locks and Kadangi sarees get GI tag ?
Ans — Tamil Nadu / तमिलनाडु

2- वाक टू वर्क अभियान कहां शुरू किया गया हैं ?
Where was the Walk to Work campaign launched ?
Ans — Meghalay / मेघालय

3- किस एयरलाइंस ने अपनी उडानों में एकल उपयोग वाले प्‍लास्टिक के उपयोग पर प्रतिबंध लगाया ?
Which airlines banned the use of single-use plastic in their flights ?
Ans — Air India / एयर इंडिया

4- किस राज्‍य सरकार ने उर्ध्‍वाधर संपति नियमों को मंजूरी दी ?
Which state government approved vertical property rules ?
Ans — Maharashtra / महाराष्‍ट्र

5- किस संस्‍‍थान ने RD ग्रो ग्रीन इंडिया के साथ समझौता किया हैं ?
Which institution tied up with RD Grow Green India ?
Ans — IIT Guwahati / IIT गुवाहाटी

6- गोरेवारा अंतर्राष्‍ट्रीय चिडियाघर कहां बनाया जायेगा ?
Where will the Goreware international Zoo be built ?
Ans — Nagpur / नागपुर

7- हाल ही में लांच हुई पुस्‍तक ओबाम:द कॅाल ऑफ हिस्‍ट्री को किसने लिखा हैं ?
Who has written the recently launched book Obama:The Call of History?
Ans — Peter Baker / पीटर बेकर

8- किसने चेक गणराज्‍य में MJS में 400 मीटर में गोल्‍ड मेडल जीता ?
Who won the gold medal in the 400 meters of the MJS in the Czech Republic ?
Ans — VK Vismaya / वीके विस्‍मया

9- किस मोबाइल एप्‍प ने अमेरिका में टेक पुरस्‍कार जीता ?
Which mobile app won Tech Award in US ?
Ans — मैत्री

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment