Current Affairs 30 September 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 30 September 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF 30 September 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 30 September 2019 In Hindi+English Gk Question

1- किस देश ने महात्‍मा गांधी द्वारा लिखित एक पत्र का अनावरण किया है ?
Which country unveiled a letter written by Mahatma Gandhi ?
Ans — Israel / इजराइल

2- किस देश ने पहली बार पर्यटक वीजा देने की घोषणा की हे ?
Which country announced the grant of tourist visas for the first time ?
Ans — Saudi Arab / सउदी अरब

3- किस बैंक ने प्रिर्वेटिव विजिलेंस पोर्टल लांच किया है ?
Which bank launched the Preventive Vigilance Portal ?
Ans — PNB

4- किस राज्‍य सरकार ने  ईश्‍वर चंद्र विद्यासागर संग्रहालय स्‍थापित करने की घोषणा की है ?
Which state government announced the establishment of Ishwar Chandra Vidyasagar Museum ?
Ans — West Bengal / पश्चिम बंगाल

5- हाल ही में कहा पर जनजातीय मामलों के मंत्रालय द्वारा आदि महोत्‍सव आयोजित किया गया ?
Where was the Adi Mahotsav organized by the Ministry of Tribal Affairs recently ?
Ans — Noida / नोयडा

6- किस पर्यावरण कार्यकता ने वैकल्पिक नोबेल पुरस्‍कार जीता ?
Which environmental activist won the Alternative Nobel Prize ?
Ans — Grata Thunberg, Davy Kopenawa, & Guo Jianmi / ग्रेटा थुनबर्ग, डेवी कोपेनावा और गुओ जियानमी

7- कहॉ पर WHO-FAO का 21वां संस्‍करण आयोजित हुआ ?
Where was the 21st edition of WHO-FAO held ?
Ans — Goa / गोआ

8- किस अंतरिक्ष एजेंसी ने एक लघु उपग्रह रमनसैट 2 लांच किया ?
Which space agency launched a mini satellite Ramansat 2 ?
Ans — NASA

9- अफगानिस्‍तान क्रिकेट टीम के प्रमुख कोच कौन बने है ?
Who became the head coach of Afganistan cricket team ?
Ans — Lance klusener / लांस क्‍लूजनर

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment