Current Affairs 30 October 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 30 October 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF– 30 October 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 30 October 2019 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में Ex-SHAKTI नामक द्विपक्षीय सैन्‍याभ्‍यास भारत और किस देश के बीच शुरू हुआ?
Recently, a bilateral exercise called Ex-SHAKTI started between India and which country ?
Ans — France / फ्रांस

2- मैक्सिकन ग्रैंड प्रिक्‍स 2019 फॉमूला-1 रेस किसने जीती ?
Who won the Mexican Grand Prix 2019 Formula-1 race ?
Ans — Lewis Hamilton / लुईस हैमिल्‍टन

3- किस एयरलाइंस ने 550वें प्रकाश पर्व के अवसर पर विमानों पर एक ओंकार चिन्‍ह बनाया ?
Which airlines made an Onkar symbol on the planes on the occasion of 550th festival of light ?
Ans — Air India / एयर इंडिया

4- किस देश में कुकूर तिहार नामक महोत्‍सव शुरू हुआ ?
In which country the festival named Kukur Tihar started ?
Ans — Nepal / नेपाल

5- किस राज्‍य सरकार ने सभी जिलों में 31 अक्‍टूबर को रन फॉर यूनिटी का आयोजन करने का निर्णय लिया है ?
Which state government decided to Organize Run for Unity in all districts on 31 october ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्‍तर प्रदेश

6- हाल ही में प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी किस देश के 2 दिवसीय दौरे पर गये हैं ?
Recently Prime Minister Narendra Modi went on a 2-day tour of which country ?
Ans — Saudi Arab / सउदी अरब

7- किस देश ने पहली बार टी-20 वर्ल्‍ड कप के लिये क्‍वालीफाई किया ?
Which country qualified for the T-20 World Cup for the first time ?
Ans — Papua New Guinea / पापुआ न्‍यू गिनी

8- हाल ही में किस राज्‍य ने ड्रिक फ्राम टेप मिशन शुरू किया ?
Which state recently launched the Drink from Tap Mission ?
Ans — Odisha / ओडिशा

9- वर्ल्‍ड डेफ टेनिस चैंपियनशिप 2019 में गोल्‍ड मैडल किसने जीता ?
Who won the gold medal in the World Def Tennis Championship 2019?
Ans — Prithvi Shekhar / पृथ्‍वी शेखर

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment