Current Affairs 30 Oct 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 30 Oct 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 30 Oct कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 30 Oct 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने सुमंगल और ओडिशा राज्‍य छात्रवृत्ति पोर्टल लांच किया ?
Which state government recently launched Sumangal and Odisha State Scholarship portals ?
Ans — Odisha / ओडिशा

2- सब्जियों के लिये बेस प्राइस निश्चित करने वाला पहला राज्‍य कौन बना ?
Which state became the first state to fix the base price for vegetables ?
Ans — Kerala / केरल

3- किस बैंक ने जापान बैंक फॉर इंटरनेशनल कोऑपरेशन के साथ 1 बिलियन डालर का ऋण समझौता किया ?
Which bank signed a $1 billion loan agreement with Japan Bank for international cooperation ?
Ans — SBI

4- किस राज्‍य ने युचा अधिवक्‍ता कल्‍याण कोष का शुभारंभ किया ?
Which state launched the Youth Advocates Welfare Fund ?
Ans — Tamilnadu / तमिलनाडु

5- हाल ही में किसने चौथे इंडिया एनर्जी फोरम का उदघाटन किया ?
Who inaugurated the fourth India Energy Forum recently ?
Ans — Narendra Modi / नरेंद्र मोदी

6- हाल ही में किस देश ने POK को पाकिस्‍तान के नक्‍शे से हटाया ?
Which country recently removed POK from the map of Pakistan ?
Ans– Saudi Arab / सउदी अरब

7- DMRC ने किस बैंक के साथ मिलकर बहुउददेशीय मेट्रो स्‍मार्ट कार्ड लांच किया ?
DMRC together with which bank launched multi purpose metro smart card ?
Ans — SBI

8- हाल ही में किसने नाइट ऑफ द रेस्‍टलेस स्पिरिटस नामक पुस्‍तक लिखी ?
Recently who wrote a book called Knight of the Restless Spirits ?
Ans — Sarabpreet Singh / सरबप्रीत सिंह

9- हाल ही में किसे डॉ तुलसी दास चुघ पुरस्‍कार 2020 प्रदान किया गया ?
Recently who was awarded Dr. Tulsi Das Chugh Award 2020 ?
Ans — Dr. Satish Mishra / डॉ सतीश मिश्रा

10 – किस अभिनेता को मरणोपरांत IIFFB 2020 में लाइफटाइम अचीवमेंट पुरस्‍कार से सम्‍मानित किया गया ?
Which actor was posthumously awarded the Lifetime Achievement Award at IIFFB-2020 ?
Ans — Om Puri / ओम पुरी

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment