Current Affairs 30 November 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 30 November 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 30 November 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 30 November 2019 In Hindi+English Gk Question

1- 50वें IFFI अवार्डस 2019 में गोल्‍डन पिकॉक अवार्ड किसने जीता ?
Who won the Golden Peacock Award at the 50th IFFI Awards 2019 ?
Ans — Particles / पार्टिकल्‍स

2- मानव संसाधन विकास मंत्री ने बच्‍चों के लिये लिखी गयी कौन सी पुस्‍तक को लांच किया ?
Recently which human resource development minister launched which book written for children ?
Ans — Kumbh, Garam Pahad & Delhi Ki Bulbul / कुंभ, गरम पहाड, दिल्‍ली की बुलबुल

3- हाल ही में कहॉ केी संसद ने जलवायु आपातकाल की घोषणा की है ?
Where did the parliament recently declared a climate emergency ?
Ans — European Union / युरोपीय संघ

4- ISRO ने अपनी स्‍वदेशी तकनीक Space-Grade Li-ion Cells का उत्‍पादन करने के लिये किससे समझौता किया ?
ISRO signed an agreement with whom to produce its indigenous technology Space-Grade Li-ion Cells ?
Ans — BHEL

5- पुरूष हॉकी वर्ल्‍ड कप 2023 की मेजबानी कौन सा देश करेगा ?
Which country will host the men’s hockey world cup 2023 ?
Ans — India / भारत

6- फॉर्ब्‍स की रियल टायम बिलियनेयर लिस्‍ट मे मुकेश अंबानी का स्‍थान कौन सा है ?
Which is the place of Mukesh Ambani in Forbes Real Time Billionaire List?
Ans — 9th

7- हाल ही में TATA समूह ने ए एस लक्ष्‍मीनारायन को किस कंपनी का CEO & MD बनाया ?
Recently TATA group named AS Lakshminarayan as CEO & MD of which company ?
Ans — TATA Communication

8- हाल ही में किस देश के पूर्व प्रधानमंत्री यसुहिरो नकासोन का निधन हो गया ?
Recently former Prime Minister of which country Yasuhiro Nakasone Passed away ?
Ans — Japan / जापान

9- बैंकॉक में हो रहें 21 वीं एशियाई चैंपियनशिप में स्‍वर्ण पदक किसने जीता ?
Who won the gold medal in the 21st Asian Championships in Bangkok ?
Ans — Deepika Kumari / दीपिका कुमारी

10- हाल ही में चर्चित व्‍यक्ति सुधीर डार का निधन हो गया वो किस क्षेत्र से संबंधित थे ?
Recently, the famous person Sudhir Dar passed away. he was related to which field ?
Ans — Cartoonist / कार्टूनिस्‍ट

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment