Current Affairs 30 May 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

Current Affairs 30 May 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
30 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 30 May 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

1- अंतर्राष्‍ट्रीय एवरेस्‍ट दिवस कब मनाया जाता है ?
When is International Mount Everest Day celebrated ?
Ans — 29 May / 29 मई

2- हाल ही में बशर अल असद ने किस देश में चौथी बार राष्‍ट्रपति चुनाव जीता ?
Recently in which country did Bashar-Al-Assad win the presidential election for the fourth time ?
Ans — Syria / सीरिया

3- BCCI ने IPL 2021 के बाकी बचे मैचों को किस देश में आयोजित कराने का फैसला लिया ?
BCCI has decided to organize the remaining matches of IPL 2021 in which country ?
Ans — United Arab Emirates / संयुक्‍त अरब अमीरात

4- हाल ही में RAW और IB के प्रमुखों का कार्यकाल कितना बढाया गया है ?
How much was the tenure of the heads of RAW and IB extended recently ?
Ans — 1 Year / 1 साल

5- दुनिया का सबसे बडे संग्रहालय लूव्र संग्रहालय की पहली महिला अध्‍यक्ष कौन बनी ?
Who became the first woman president of the Louvre Museum, the world’s largest museum ?
Ans — Lawrence des Corse / लारेंस देस कॉर्स

6- टाटा डिजिटल ने बिग बास्‍केट कम्‍पनी की कितनी प्रतिशत हिस्‍सेदारी खरीदी ?
What percentage stake did TATA Digital buy in Big Bosset Company ?
Ans — 64%

7- कितने भारतीय शांति सैनिकों को संयुक्‍त राष्‍ट्र के प्रतिष्ठित शांति पदक से सम्‍मानित किया जायेगा ?
How many Indian peacekeepers will be awarded the prestigious UN Peace Prize Medal ?
Ans — 3

8- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने अंकुर योजना शुरू की ?
Recently which state government started Ankur Scheme ?
Ans — Madhya Pradesh / मध्‍यप्रदेश

9- प्रत्‍येक वर्ष विश्‍व पाचन दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Digestive Health Day celebrated every year ?
Ans — 29 May / 29 मई

10- हाल ही में किसे भारत सरकार का वाणिज्‍य सचिव नियुक्‍त किया गया ?
Recently who was appointed as the Commerce Secretary of the Government of India ?
Ans — BVR Subrahmanyam / बी वी आर सुब्रहम्‍ण्‍यम

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment