Current Affairs 30 March 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 30 March 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 30 March 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 30 March 2020 In Hindi+English Gk Question

1-संयुक्‍त राष्‍ट्र ने कितनी धन‍राशि की वैश्‍विक मानवीय प्रतिक्रिया योजना लांच की ?
How much money did the United Nations Launch the Global Humanitarian Response Plan ?
Ans — 2 Billion Dollars / 2 अरब डालर

2- मूडीज ने वित्‍तीय वर्ष 2020 के के भारत की GDP ग्रोथ रेट अनुमान घटाकर कितना किया ?
How much did Moody’s reduce India’s GDP growth estimate for FY 2020 ?
Ans — 2.5 %

3-किस संस्‍थान ने लॉकडाउन के दोराना छात्रों के लिये Project Isaac लांच किया ?
Which institute launched Project Isaac for students during lockdown ?
Ans — IIT Gandhinagar / IIT गांधीनगर

4- वित्‍त मंत्री ने आयकर संबंधी समय सीमाओं को बढाकर कब तक कर दिया ?
How long did the Finance Minister extend the income tax related deadlines ?
Ans — 30 June 2020/ 30 जून 2020

5- उत्‍तर कोरिया ने कितनी दूरी की मारक क्षमता वाली 2 बैलिस्टिक मिसाइल लांच की ?
How far did North Korea launch 2 ballistic missiles with a range of firepower ?
Ans — 230 Km

6- कोराेना चायरस से निपटने के लिये Apple ने कौन सी वेबसाइट लांच की ?
What website did apple launch to deal with corona virus ?
Ans — apple.com/covid19

7- किस फाइनेंस बैंक ने NPCI के साथ मिलकर UPI QR आधारित किस्‍त भुगतान सुविधा लांच की ?
Which finance bank in association with NPCI launched UPI QR based installlment facility ?
Ans– Jan Small Finance Bank / जल स्‍माल फाइनेंस बैंक

8- प्रसिद्ध कलाकार और वास्‍तुकार सतीश गुलजार का निधन हो गया है उन्‍हें कौन सा नागरिक सम्‍मान मिल चुका है ?
Renowned artist and architect Satish Gulzar passed away, which civil award has he received ?
Ans — Padam Vibhushan / पदम विभूषण

9- अमेरिका के गांधी कहे जाने वाले मार्टिन लूथर किंग के किस सहयोगी का हाल ही में निधन हो गया ?
Which associate of Martin Luther King, who is called Gandhi of America died recently ?
Ans — Joseph E Lowrey / जोजेफ ई लोवेरी

10- हाल ही मे किस देश की राजकुमारी मारिया टेरेसा का कोरोना वायरस के कारण निधन हो गया ?
Recently which country’s princess Maria Teresa died due to corona virus ?
Ans — Spain / स्‍पेन

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment