Current Affairs 30 June 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 30 June 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 30 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 30 June 2020 In Hindi+English Gk Question

1- राष्‍ट्रीय सांख्यिकी दिवस कब मनाया जाता है ?
When is National Statistics Day celebrated ?
Ans — 29 June / 29 जून

2- हाल ही में भारत सरकार ने कितने चाइनीज एप्‍प को भारत में बैन किया है ?
Recently, how many Chinese apps were banned by the Indian government of India ?
Ans — 59

3- उत्‍तरप्रदेश की राज्‍यपाल आनंदी बेन पटेल को किस राज्‍य का अतिरिक्‍त प्रभार सौंपा गया है ?
Uttar Pradesh Governor Anandi Ben Patel was additional charge of which state ?
Ans — Madhya Pradesh / मध्‍यप्रदेश

4- आयरलैंड के नये प्रधानमंत्री कौन बने है ?
Who became the new Prime Minister of Ireland ?
Ans — Michael Martin / माइकल मार्टिन

5- हाल ही में संयुक्‍त राष्‍ट्र ने कहॉ की स्‍वास्‍थ्‍य मंत्री के के शैलेजा को सम्‍मानित किया ?
Recently, where did the United Nations honor the Health Minister KK Selja ?
Ans — Kerala / केरल

6- ड्रोन से टिड्डियों को नियंत्रित करने वाला पहला देश कौन बना है ?
Who became the first country to control locusts by drones ?
Ans — India / भारत

7- हाल ही में भारतीय नौसेना में कौन सा उन्‍नत श्रेणी का एंटी-टॉरपीडो डिकाय सिस्‍टम शामिल हुआ ?
Which advanced class anti-torpeda decoy system was recently added to the Indian Navy ?
Ans — Marich / मारीच

8- PhonePe ने UPI मल्‍टी बैंक मॉडल के किस बैंक के साथ समझौता किया ?
PhonePe tied up with which bank of UPI multi-bank model ?
Ans — ICICI Bank / ICICI बैंक

9- हाल ही में संस्‍कृत मंत्रालय ने 28 जून से 12 जुलाई तक कौन सा दिवस मनाने की घोषणा की है ?
Recently Sanskrit Ministry announced which day to celebrate from 28 June to 12 July ?
Ans – Sankalp festival / संकल्‍प पर्व 

10 – हाल ही में किस भारतीय अंपायार को ICC के एलीट पैनल में शामिल किया गया है ?
Which Indian umpire was recently included in the ICC Elite Panel ?
Ans — Nitin Menon / नितिन मेनन

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment