Current Affairs 30 July 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 30 July 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 30 July कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 30 July 2020 In Hindi+English Gk Question

1- मानव संसाधन विकास मंत्रालय का नाम बदलकर क्‍या रखा गया है ?
What was renamed as Ministry of Human Resource Development ?
Ans — Ministry of Education /  शिक्षा मंत्रालय

2- रूस ने किस देश से S-400 मिसाइलों की डिलीवरी निलंबित की ?
Russia suspends delivery of S-400 missiles from which country ?
Ans — China / चीन

3- किस देश ने जरकॉन हाइपरसोनिक मिसाइल का सफल परीक्षण किया ?
Which country tested the Zarkon hypersonic missile successfully ?
Ans — Russia / रूस

4- हाल ही में भारत ने किस देश को 10 ब्राॅड-गेज रेलवे इंजन दिये ?
Recently India gave 10 broad-gauge railway locomotives to which country ?
Ans — Bangladesh / बांग्‍लादेश

5-भारत की पहली सौर उर्जा संचालित नौका कौन सी है जिसने हाल ही में गुस्‍ताव ट्रवे अवार्ड जीता ?
Which is India’s first solar powered yacht which recently won the Gustave Trouve Award ?
Ans — Aditya / आदित्‍य

6- Quest for Restoring Financial Stability in India नामक पुस्‍तक किसने लिखी ?
Who wrote the book Quest for Restoring Stability in India ?
Ans — Viral Aacharya / विरल आचार्य

7- मध्‍यप्रदेश के पूर्व राज्‍यपाल स्‍व. लालाजी टंडन के नाम पर किस शहर की एक सडक का नाम रखा गया ?
Which city road was named after former Governor of Madhya Pradesh late Lalji Tandon ?
Ans — Lucknow / लखनउ

8- मॉरीटानिया गणराज्‍य के नये राजदूत कौन नियुक्‍त किये गये है ?
Who was appointed the new Ambassador of the Republic of Mauritania ?
Ans — Anjani Kumar / अंजनी कुमार

9- हाल ही में किसे प्रीमियर लीग्‍स गोल्‍डेन बूट फुटबाल अवार्ड दिया गया ?
Who has recently been awarded the Premier Leagues Golden Boot Football Award ?
Ans — Jamie Verdi / जेमी वर्डी

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment