Current Affairs 30 December 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 30 December 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 30 December 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 30 December 2019 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में चीन ने किस नाम के मैपिंग सिस्‍टम के 2 उपग्रह लांच करने की घोषणा की ?
Recently China announced the launch of 2 satellites of which mapping system ?
Ans — Beidou -3

2- हाल ही में कहॉ पर 5 वां भारत-जापान समुद्री वार्ता आयोजित हुआ ?
Where was the 5th Indo-Japan Maritime Dialogue held recently ?
Ans — Tokyo / टोक्‍यो

3- हाल ही में किस बैंक ने TAB बैंकिंग सर्विस लांच की ?
Which bank recently launched the TAB banking service ?
Ans — Karnataka Bank / कर्नाटक बैंक

4- भारत में सिचाई और सौर उर्जा परियोजनाओं के लिये किस बैंक ने $210 मिलियन का ऋण देने की घोषणा की ?
Which bank announced a loan of $210 million for irrigation and solar power projects in India ?
Ans — AIIB (Asian Infrastructure Investment Bank)

5- हाल ही में किस पेमेंट बैंक ने NEFT सुविधा शुरू की ?
Which payment bank recently launched NEFT facility ?
Ans — Airtel Payment Bank / एयरटेल पेंमेंट बैंक

6- हाल ही में रक्षा मंत्री राजनाथ सिंह जी ने कौन सा मोबाइल एप्‍प लांच किया ?
Recently which mobile app was launched by Defense Minister Rajnath Singh Ji ?
Ans — DefExpo 2020

7- किस पूर्व वेस्‍टइ्रडीज कप्‍तान को नाइटहुड की उपाधि से नवाजा जायेगा ?
Which former West Indies captain will be awarded the title of Knighthood?
Ans — Clive Lloyd / क्‍लाइव लॉयड

8- विकिपीडिया पर साल 2019 मेें सबसे ज्‍यादा पढा गया आर्टिकल कौन सा रहा है ?
Which was the most read article on Wikipedia in 2019 ?
Ans — Avengers Endgame / एवेजर्स एंडगेम

9- किस शतरंज खिलाडी ने वर्ल्‍ड रैपिड चैंपियनशिप का खिताब जीता ?
Which chess player recently won the World Rapid Championship Title ?
Ans — Koneru Hampi / कोनेरू हम्‍पी

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment