Current Affairs 30 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 30 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 30 Dec कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 30 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस देश ने याओगन-33 नामक रिमोट सेंसिंग उपग्रह लांच किया गया ?
Recently which country launched a remote sensing satellite named Yogan-33 ?
Ans — China / चीन

2- भारत और वियतनाम की नौसेनाओें ने कहॉ पर  PASSEX नौसैन्‍याभ्‍यास किया ?
Where did the navies of India and Vietnam undertake the PASSEX naval exercise ?
Ans — South China Sea / दक्षिण चीन सागर

3- तमिलनाडु का 38वां जिला कौन बना ?
Who became the 38th district of Tamil Nadu ?
Ans — Mayiladuthurai / मइलादुथुरई

4- हाल ही मेें किस राज्‍य सरकार ने पैडा लैंडारिकी इलू योजना शुरू की ?
Which state government recently launched the Peda Landariki ilu scheme ?
Ans — Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

5- हाल ही में किसे DRDO के साइंटिस्‍ट ऑफ द ईयर अवार्ड से सम्‍मानित किया गया ?
Who was recently awarded DRDO’s Scientist of the Year Award ?
Ans — Hemant Kumar Pandey / हेमंत कुमार पांडेय

6- हाल ही में किस खिलाडी को ICC के स्पिरिट ऑफ द क्रिकेट अवार्ड ऑफ द डिकेड से सम्‍मानित किया गया ?
Which player was recently awarded the ICC’s Spirit of the cricket award of the decade ?
Ans — Mahendra Singh Dhoni / महेंद्र सिंह धोनी

7- हाल ही में कहॉ की पुलिस ने पुलिस की पाठशाला नामक कार्यक्रम शुरू किया ?
Where did the police recently start a program called police Pathshala ?
Ans — Faridabad Police / फरीदाबाद पुलिस

8- स्‍वदेशी रूप से निर्मित भारत के पहले निमोनिया के टीके को किसने विकसित किया ?
Who developed the first indigenously manufactured pneumonia vaccine in India ?
Ans — Bill and Millinda Gates & Ceraman institute of India / बिल एंड मिलिंडा गेटस फाउंडेशन और सीरामन इंस्‍टीटयूट ऑफ इंडिया

9- मिस ट्रांस क्‍वीन इंडिया 2020 का खिताब किसने जीता ?
Who won the title of Miss Trans Queen India 2020 ?
Ans — Shine Soni / शाइन सोनी

 

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment