Current Affairs 30 August 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 30 August 2019 In Hindi+English Gk Question 30 अगस्त 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 30 August 2019 In Hindi+English Gk Question

1- राष्‍ट्रीय खेल दिवस कब मनाया गया ?
When was National Sports Day celebrated ?
Ans — 29 August / 29 अगस्‍त

2- फिट इंडिया मूवमेंट की शुरूआत किसने की है ?
Who has launched the Fit India Movement ?
Ans — Narendra Modi / नरेंद्र मोदी

3- भारत सरकार ने CBDT के अध्‍यक्ष का कार्यकाल कितने वर्ष बढाया है ?
How many years did the Govenment of India extend the term of Chairman of CBDT ?
Ans — 1 Year / 1 वर्ष

4- 12वें भारत सुरक्षा शिखर  सम्‍मेलन का आयोजन कहा किया गया ?
Where was the 12th India Security Summit Organized ?
Ans — New Delhi / नई दिल्‍ली

5- 25वीं सीनियर महिला नेट फुटबाल चैंपियनशिप का आयोजन कहां किया जायेगा ?
Where will the 25th Senior Women’s Net Football Championship be held?
Ans — Arunanchal Pradesh / अरूणाचल प्रदेश

6- किस देश ने दुनिया का पहला फैशियल BSID जारी किया ?
Which country released the world’s first facial BSID ?
Ans — India / भारत

7- रक्षा मंत्री ने कहां पर विज्ञान मेले का उदघाटन किया ?
Where did the defense minister inaugurate the science fair ?
Ans — Ladakh / लद्याख

8- UAE में किसे भारत का राजदूत नियुक्‍त किया गया ?
Who was appointed as the Ambassador of India to the UAE ?
Ans — Pawan Kapoor / पवन कपूर

9- कोल इंडिया लिमि‍टेड के नये चैयरमैन कौन बने ?
Who became the new chairman of Coal India Limited ?
Ans — Pramod Aggarwal / प्रमोद अग्रवाल

10 – हाल ही में किसने हर रविवार डेगू पर वार नामक साप्‍ताहिक अभियान शुरू किया ?
Who started a weekly campaign called War on Dengue every Sunday ?
Ans — Delhi Government / दिल्‍ली सरकार.

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment