Current Affairs 30 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 30 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 30 Aug कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 30 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने YSR बेहाद्री लिफ्ट सिंचाई योजना शुरू की ?
Which state government recently launched YSR Vehadri lift irrigation scheme ?
An– Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

2- भारत का 51वां अंतर्राष्‍ट्रीय फिल्‍म महोत्‍सव कहॉ आयोजित किया जायेगा ?
Where will India’s 51st International Film Festival be held ?
Ans — Goa / गोवा

3- राजीव गांधी खेल रत्‍न पुरस्‍कार राशि 7.5 लाख रूपये से बढाकर कितना किया गया ?
How much was the prize money of Rajiv Gandhi Khel Ratna Award Increased from 7.5 lakh rupees ?
Ans — 20 lakh / 20 लाख

4- भारत ने म्‍यामांर की सीमा क्षेत्र विकास के लिये कितने मिलियन डॉलर दिये ?
How many million dollars did India give Myanmar for border area development ?
Ans — $ 5 Million / $ 5 मिलियन

5- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने प्रतीक्षा नामक अपनी पहली समुद्री एम्‍बुलेंस सेवा शुरू की ?
Which state government recently launched its first sea ambulance service called Pratiksha ?
Ans — Kerala / केरल

6- टी-20 क्रिकेट में 500 विकेट लेने वाले पहले गेंदबाज कौन बने ?
Who became the first bowler to take 500 wickets in T-20 ?
Ans — Dwayne Bravo / डवेन ब्रावो

7- केंद्रीय इलेक्‍ट्रानिक और IT मंत्री ने किस नाम से अगली पीढी का स्‍टार्टअप चैलेंज प्रतियोगिता लांच की ?
In what name did the Union Electronic and IT Minister launch the next generation Start Up challenge competition ?
Ans — CHUNAUTI

8- हाल ही में कहॉ की सरकार ने स्‍वस्‍थ शरीर, स्‍वस्‍थ दिमाग अभियान शुरू किया ?
Where did the government recently start a healthy body, healthy brain campaign ?
Ans — Delhi / दिल्‍ली

9- हाल ही में किस अनुभवी एथलेटिक्‍स कोच का निधन हो गया जिन्‍हें इसबार द्रोणाचार्य पुरस्‍कार दिया जाना था ?
Which veteran athletics coach died recently who was to be given the Dronacharya Award this time ?
Ans — Purushottan Roy / पुरूषोत्‍तम रॉय

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment