Current Affairs 30 April 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 30 April 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 30 April कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 30 April 2020 In Hindi+English Gk Question

1- ADB ने भारत के कोविड-19 के तत्‍काल प्रभावों के लिये कितने ऋण को मंजूरी दी ?
How many loans did the ADB approve for India’s Immediate efforts of Covid-19 ?
Ans — $1.5 Billion / $1.5 बिलियन

2- किस राज्‍य सरकार ने YSR जगन्‍ना विद्या दीवेना योजना शुरू की ?
Which state government launched the YSR Jaganna Vidya Deewana Scheme ?
Ans — Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

3- पुरूषों की विश्‍व मुक्‍केबाजी चैंपियनशिप 2021 की मेजबानी भारत से छीनकर किस देश को सौपी गई है ?
Which country was handed over the hosting of the Men’s World Boxing Championship 2021 from India ?
Ans — Serbia / सर्बिया

4- जी-20 समूह ने किस देश की अध्‍यक्षता में Access to Covid19 tools Accelerator पहल शुरू की ?
The G-20 group started the Access to Covid19 tools Accelerator initiative under the chairmanship of worth country ?
Ans — Saudi Arabia / सउदी अरब

5- अंतर्राष्‍ट्रीय नृत्‍य दिवस कब मनाया जाता है ?
When is International Dance Day celebrated ?
Ans — 29 April / 29 अप्रैल

6- उत्‍तरी ध्रुव के उपर ओजोन परत में कितने मिलियन क्षेत्र का छेद अब बंद हो गया है ?
How many million area holes in the ozone layer above the North Pole are now closed ?
Ans — 1 Million Sq km / 1 मिलियन वर्ग किमी

7- हाल ही मेें एक्सिस बैंक ने मैक्‍स लाइफ इंश्‍योरेंस के कितने प्रतिशत हिस्‍सेदारी खरीदी ?
Recently, Axis Bank bought how many percent stake in Max Life Insurance ?
Ans — 29.09 %

8- किस संस्‍थान के वैज्ञानिकों ने अल्‍जाइमर अवरोधक आधारित बर्बेरिन विकसित किया ?
Recently which institute scientists developed Alzheimer’s inhibitor based Berberine ?
Ans — JNCASR

9- हाल ही में भारत ने पिटरबर्ग जलवायु संवाद के कौन से संस्‍करण में हिस्‍सा लिया ?
Which version of the Pitterberg Climate Dialogue did India participated ?
Ans — 11th / 11 वे

10 – प्रसिद्ध अभिनेता इरफान खान का हाल ही में निधन हो गया है इन्‍हें कौन सा नागरिक सम्‍मान मिल चुका है ?
Famous Actor Irrfan Khan has passed away recently, which civil award has he received ?
Ans — Padam Shri / पदम श्री

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment