Current Affairs 3 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 3 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 3 Nov कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 3 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में फिलीपींस में आये 2020 के सबसे शक्तिशाली तूफान का क्‍या नाम है ?
What is the name of the most powerful storm in the Philippines recently ?
Ans — Goni / गोनी

2- भारत ने कहां पर सुखोई लडाकू विमान से ब्रहमासे सुपरसोनिक क्रूज मिसाइल का सफल परीक्षण किया ?
Where did India successfully test BrahMos Supersonic cruise missile from Sukhoi Fighter Plane ?
Ans — Bay of Bengal / बंगाल की खाडी

3- विश्‍व शाकाहारी दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Vegetarian Day celebrated ?
Ans — 1 November / 1 नवम्‍बर

4-केंद्रीय मंत्री डॉ हर्षवर्धन ने महिला वैज्ञानिकों की सहायता के लिये कौन सी योजना शुरू की ?
Which scheme was launched by Union Minister Dr. Harsh Vardhan to help women scientists ?
Ans — SERB-POWER

5- प्‍लास्टिक कचरे के निर्माण में दुनिया का शीर्ष देश कौन सा है ?
Which is the world’s top country in manufacturing plastic waste ?
Ans — America / अमेरिका

6- किस भारतीय राज्‍य ने 1 नवम्‍बर को अपना स्‍थापना दिवस मनाया ?
Which Indian States celebrated its foundation day on 1 November ?
Ans — Karnataka, Madhya Pradesh & Andra Pradesh / कर्नाटक, मध्‍यप्रदेश और आंध्रप्रदेश

7- केरल के सर्वोच्‍च साहित्यिक सम्‍मान एजुथचन पुरस्‍कार के लिये किसे चुना गया ?
Who was selected for the Kerala’s highest literary honor, the Eduthachan Award ?
Ans — Paul Zacheria / पॉल जाचेरिया

8- किस भारतीय मुक्‍केबाज ने एलेक्सिस वैलेंटाइल इंटरनेशनल बॉक्सिंग टूर्नामेंट मेें गोल्‍ड मैडल जीता ?
Which Indian boxer won the gold medal in the Alexis Valentin International Boxing Tournament ?
Ans — amit Panghal, Sanjeet & Ashish Kumar / अमित पंघाल, संजीत और आशीष कुमार

9- हाल ही में किसने इस सीजन के 5वें खिताब एस्‍ट्रे बैंक ओपन 2020 जीता ?
Who recently won the 5th title of this season at Estre Bank Open 2020 ?
Ans — Andre Rubleb/ एंड्रे रूबलेब

10- किस सोशल मीडिया कंपनी ने भारत मेें ArtHouse नामक वीडियों सर्विस शुरू की ?
Which social media company started a video service called ArtHouse in India ?
Ans — Twitter

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment