Current Affairs 3 May 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 3 May 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
3 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 3 May 2020 In Hindi+English Gk Question

1- आयुष मंत्रालय ने कहॉ की पुलिस के साथ मिलकर आयुरक्षा कार्यक्रम का आयेाजन किया ?
Where did the Ministry of AYUSH organize Safety Program with the police ?
Ans — Delhi Police / दिल्‍ली पुलिस

2- फीफा ने स्‍वास्‍थ्‍य कर्मियों को सम्‍मानित करने के लिये कौन सा अभियान शुरू किया ?
Which campaign did FIFA begin to honor health workers ?
Ans — #WeWillWin

3- हाल ही में किसने Prof. B.B. Lal:India Rediscovered ई-बुक का विमोचन किया ?
Recently who relased the Prof.B.B.Lal:India Rediscovered e-book ?
Ans — Prahlada Singh Patel / प्रहलाद सिंह पटेल

4- MSME मंत्रालय के नये सचिव कौन बनाये गये है ?
Who was made the new secretary of the MSME ministry ?
Ans — Arvind Kumar Sharma / अरविंद कुमार शर्मा

5- NCSTC और DST ने कोविड;19 से निपटने के लिये कौन सा काय्रक्रम लांच किया ?
Which program was launched by NCSTC and DST to deal with Covid-19 ?
Ans — YASH

6- पुणे के डिफेंस इंस्टिटयूट ऑफ एडवांस टेक्‍नोलाजी ने किस नाम से माइक्रोवेव स्‍टेलाइजेर विकसित किया ?
By what name was the Defense Institute of Advanced Technology, PUne developed a microwave stellizer ?
Ans — ATULYA

7- किस एशिया प्रशांत क्षेत्र से फेड कप हार्ट अवार्ड के लिये नामांकित किया गया ?
Who was nominated for the Fed Cup Heart Award from the Asia Pacific Region ?
Ans — Sania Mirza & Prisca Medellin / सानिया मिर्जा एवं प्रिसका मेडेलिन

8- परिवहन एवं राजमार्ग मंत्रालय के सचिव का पदभार किसने ग्रहण किया ?
Who assumed the charge of Secretary, Ministry of Transport and Highways ?
Ans — Girdhar Armane / गिरधर अरमाने

9- CSIR और केंद्रीय सडक अनुसंधान संस्‍थान ने किस नाम से एप्‍प विकसित किया ?
By what name did CSIR and Central Road Research Institute develop the app ?
Ans — Kisan Sabha / किसान सभा

10 – पदमश्री से सम्‍मानित सेनानी हेमा भारत्‍नी का निधन हो गया है इनका संबंध किस राज्‍य से है ?
Padma shri awarded freedom fighter Hema Bharali passed away, which state is she related to ?
Ans — Assam / असम

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment