Current Affairs 3 March 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 3 March 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-   3 March 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 3 March 2020 In Hindi+English Gk Question

1- किस राज्‍य में मिर्ची महोत्‍सव का आयोजन किया गया ?
In which state Mirchi Mahotsav was organized ?
Ans — Madhya Pradesh / मध्‍यप्रदेश

2- भारतीय रेलवे ने कहॉ से अपनी पहली रेस्‍तरां ऑन व्‍हील्‍स रेस्‍तरां का उदघाटन किया ?
Where did Indian Railways inaugurated its first Restaurant on Wheels restaurant ?
Ans — Asansol Railway Station / आसनसोल रेलवे स्‍टेशन

3- किस टेनिस खिलाडी ने मैक्सिकन ओपन 2020 का खिताब जीता ?
Which tennis player won the Mexican Open 2020 title ?
Ans — Rafael Nadal / राफेल नडाल

4- खेलो इंडिया यूनिवर्सिटी गेम्‍स 2020 के पहले संस्‍करण का चैंपियन कौन बना ?
Who became the champion of first edition of Khelo India University Games 2020 ?
Ans — Punjab University , Chandigarh / पंजाब यूनिवर्सिटी, पंजाब

5- हाल ही मेें किसने कोटा में सुपोषित मॉ अभियान का उदघाटन किया ?
Recently who inaugurated the well-informed mother campaign in Kota ?
Ans — Om Birla / ओम बिरला

6- देश का पहला इन्‍फेंट्री म्‍यूजियम कहॉ बनाया गया ?
Where was the country’s first infantry museum built ?
Ans — Indore / इंदौर

7- भारत ने किस देश से 280 करोड की राडार प्रणाली निर्यात करने के लिये समझौता किया ?
India has tied up with which country to export the 280 crore radar system ?
Ans — Armenia / अ‍ार्मेनिया

8- हाल ही में कहॉ पर 20 साल बाद जातर महोत्‍सव मनाया गया ?
Where was Jatar Festival celebrated after 20 years recently ?
Ans — Shimla / शिमला

9- जम्‍मू में पेंशन अदालत और राष्‍ट्रीय पेंशन योजना जागरूकता कार्यक्रम का उदघाटन किसने किया ?
Who inaugurated the Pension Adalat and National Pension Scheme Awareness Program in Jammu ?
Ans — Jitendra Singh / जितेंद्र सिंह

10- हाल ही मेें किस पूर्व हॉकी खिलाडी का निधन हो गया ?
Which former hockey player died recently ?
Ans– Balbir Singh Khullar / बलबीर सिंह खुल्‍लर

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment