Current Affairs 3 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

Current Affairs 3 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
3 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 3 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

1- तेलंगाना राज्‍य स्‍थापना दिवस कब मनाया जाता है ?
When is Telangana state Formation Day celebrated ?
Ans — 2 June

2-हाल ही में किस केंद्रीय मंत्री ने बागवानी क्‍लस्‍टर विकास कार्यक्रम का शुभारंभ किया ?
Which Union Minister recently launched the Horticulture Cluster Development Program ?
Ans — Narendra Singh Tomar / नरेंद्र सिंह तोमर

3- राष्‍ट्रीय मानवाधिकार आयोग के नये अध्‍यक्ष कौन बनाये गये ?
Who has been appointed as the new Chairman of the National Human Rights Commission ?
Ans — Justice AK Mishra / जस्टिस अरूण कुमार मिश्रा

4- किस IIT संस्‍थान ेन भारत का पहला स्‍वदेशी तापमान डेटा लॉगर AmbiTAG बनाया ?
Which IIT Institute created India’s first indigenous temperature data logger AmbiTAG ?
Ans — IIT Ropar / IIT रोपड

5 जगन्‍नाथ विद्याधर महापात्र को किस संस्‍थान के अध्‍यक्ष पद का अतिरिक्‍त प्रभार मिला ?
Jagannath Vidyadhar Mohanpatra got the additional charge of the post of President of which Institute ?
Ans — CBDT

6- सीरम इंस्टिटयूट ऑफ इंडिया के अध्‍यक्ष अदार पूनावाला को किसका अध्‍यक्ष बनाया गया ?
Adar Poonawalla, President of Serum Institute of India, was appointed as the president of which company ?
Ans — Magma Fincorp / मैग्‍मा फिनकॉर्प

7- सेंटर फार यूनिवर्सिटी रैकिंग 2021-22 में शीर्ष पर कौन है ?
Who tops the Center for University Rankings 2021-22 ?
Ans — Harvard University / हावर्ड यूनिवर्सिटी

8- WHO ने भारत में पाए नए कोविड-19 वेरिएंट का नाम क्‍या रखा ?
What did the WHO name the Covid-19 variant found in India ?
Ans — Kappa & Delta / ेकप्‍पा और डेल्‍टा

9- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने लक्ष्‍मी भंडार परियोजना शुरू की ?
Which state government recently launched the Laxmi Bhandar Project ?
Ans — West Bengal / पश्चिम बंगाल

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment