Current Affairs 3 June 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 3 June 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
  3 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 3 June 2020 In Hindi+English Gk Question

1- किस अंतर्राष्‍ट्रीय संगठन ने C-TAP लांच किया ?
Which International Organization launched C-TAP ?
Ans — WHO

2- हाल ही में मोहम्‍मद अब्‍दुल मत्रान ने कोविड-19 पर कौन सी किताब लिखी है ?
Recently which book did Mohammad Abdul Mannan write on Covid-19 ?
Ans — Behind the mask / बिहांड द मास्‍क

3- किस बैेंक ने डिश टीवी इंडिया लिमिटेड में लगभग 24% हिस्‍सेदारी खरीदी ?
Which bank bought about 24% stake in Dish TV India Limited ?
Ans — Yash Bank / यस बैंक

4- हाल ही में बीसीसीआई ने किस खिलाडी का नाम खेल रत्‍न के लिये नामांकित किया है ?
Which player was recently nominated for the Khel Ratna by the BCCI ?
Ans — Rohit Sharma / रोहित शर्मा

5- किस वष्र 2 जून को तेलंगाना राज्‍य का गठन हुआ था ?
In which year Telangana state was formed on 2 june ?
Ans — 2014

6- हाल ही में किसने खेलो इंडिया ई-पाठशाला कार्यक्रम का उदघाटन किया ?
Recently who inaugurated the program Khelo India e-pathshala ?
Ans — Kiran Rizizu / किरन रिजिजू

7- इस्‍पात मंत्रालय के नये सचिव कौन बनाये गये है ?
Who was made the new secretary of the Ministry of Steel ?
Ans — Pradeep Kumar / प्रदीप कुमार

8- हाल ही में आर.के.चतुर्वेदी को किस विभाग का सचिव बनाया गया ?
Recently R.K. Chaturvedi was made the secretary of which department ?
Ans — Chemistry Department / रसायन विभाग

9- हाल ही में किस IIT संस्‍थान ने हवाई यात्रा को आसान बनाने के लिये Flyzy ऐप्‍प लांच किया ?
Which IIT institute recently launched Flyzy app to make air travel easier ?
Ans — IIT Guwahati / IIT गुवाहाटी

10- हाल ही में बीजेपी ने मनोज तिवारी को दिल्‍ली के अध्‍यक्ष पद से हटा कर किसे अध्‍यक्ष बनाया है ?
Recently, BJP replaced Manoj Tiwari as the President of Delhi and who was made the President ?
Ans — Aadesh Guptra / आदेश गुप्‍ता

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment