Current Affairs 3 July 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 3 July 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 3 July कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 3 July 2020 In Hindi+English Gk Question

1- ब्‍लादिमीर पुतिन रूस के राष्‍ट्रपति के रूप में कब तक बने रहेंगे ?
How long will Vladimir Putin remain as President of Russia ?
Ans — 2036 / 2036 तक

2- केरल ने विदेश और अन्‍य राज्‍यों से लौटने वाले पेशेवरो के लिये कौन सी परियोजना लांच की है ?
Which project was launched by Kerala for professionals returning from abroad and other states ?
Ans — Dream Kerala Project

3- हाल ही में किस बैंक ने ई-किसान धन ऐप्‍प लांच किया ?
Which bank recently launched e-kishan Dhan app
Ans — HDFC Bank

4- कोविड-19 का पता लगाने के लिये AI आधारित डीप लर्निंग टूल किसने विकसित किया ?
Who developed an AI based deep learning tool to detect Covid-19 ?
Ans — IIT GandhiNagar / IIT गांधीनगर

5- जिनेवा स्थित संयुक्‍त राष्‍ट्र और अन्‍य संगठनों के लिये भारत के स्‍थाई प्रतिनिधि कौन बने ?
Who became India’s permanent representative to the United Nations and other organizations based in Geneva ?
Ans — Indramani Pandey / इंद्रमणि पांडेय

6- भारतीय जनसंचार संस्‍थान का नया महानिदेशक किसे बनाय गया है ?
Who was appointed the new Director General of the Indian Institute of Mass Communication (IIMC) ?
Ans — Sanjay Dwivedi / संजय द्विवेदी

7- हाल ही में किसने विश्‍व की पहली ऑनलाइन B.SC. डिग्री का मॉडल प्रस्‍तुत किया है ?
Who recently got the world’s first online B.sc. Model of degree presented ?
Ans — IIT Madras / IIT मद्रास

8- विजडन द्वारा भारत में 21 वीं सदी का Most Valuable Player किसे चुना गया ?
Who was chosen the most Valuable Player of the 21st centure in India by Wisden ?
Ans — Ravindra Jadeja / रविंद्र जडेजा

9- आर श्रीकांत माधव वैद्य किस महारत्‍न कंपनी के नये अध्‍यक्ष चुने गये है ?
R. Srikanth Madhav Vaidya became the new president of which Maharatna Company ?
Ans — IOCL

10- पाकिस्‍तान की पहली महिला लेप्टिनेंट जनरल किसे बनाया गया है ?
Who was made the first woman Lieutenant General of Pakistan ?
Ans — Nigah Jauhar / निगाह जौहर

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment