Current Affairs 3 January 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 3 January 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 3 January 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 3 January 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किसने दृष्टिहीनों को नोट पहचानने के लिये MANI ऐप्‍प लांच किया ?
Who recently launched the MANI app for the blind to recognize a note ?
Ans — RBI

2- हाल ही में किसने Visit Nepal Year 2020 अभियान लांच किया ?
Who recently launched the Visit Nepal Year 2020 campaign ?
Ans — Vidya Devi Bhandari / विद्या देवी भंडारी

3- भारतीय रेलवे बोर्ड के दुबारा चेयरमैन कौन बने ?
Who became the second chairman of the Indian Railway Board ?
Ans — Vinod Kumar Yadav / विनोद कुमार यादव

4- हाल ही में गगनयान मिशन के लिये कितने अंतरिक्ष यात्रियों को प्रशिक्षण के लिये चुना गया ?
How many astronauts were recently selected for training for the Gaganyaan mission ?
Ans — 4

5- इसबार खेलों इंडिया यूथ गेम्‍स में किस खेल को शामिल किया जा रहा है ?
This time, which sport is being included in the Khelo India Youth Games ?
Ans — Lawn Bowls & Cycling / लॉन बाउल्‍स और साइक्लिंग 

6- हाल ही में किस राज्‍य मेें राष्‍ट्रीय हरित वाहिनी योजना दोबारा शुरू हुई ?
Recently in which state the National Green Corps Scheme was reintroduced ?
Ans — Jammu Kashmir / जम्‍मू कश्‍मीर

7- गिनी-बिसाउ के नये राष्‍ट्रपति कौन बने ?
Who became the new President of Guinea–Bissau ?
Ans — Umaro Embala / उमारों एम्‍बालों

8- सन क्रीम पर प्रतिबंध लगाने वाले दुनिया का पहला देश कौन बना ?
Who became the first country in the world to ban sun cream ?
Ans — Palau / पलाउ

9- हाल ही में भारत सरकार ने कितने वैज्ञानिकों को स्‍वर्ण जयंती फलोशिप पुरस्‍कार प्रदान किया?
Recently, how many scientists have been awarded the Golden Jubilee Fellowship Award by the Government of India ?
Ans — 14

10 – ESPN क्रिकइंफों ने किसे ODI में अपनी दशक की बेस्‍ट टीम का कप्‍तान चुना ?
Who was chosen by ESPN Crickinfo as captain of their best team of the decade in ODI ?
Ans — Mahendra Singh Dhoni / महेंद्र सिंह धानी

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment