Current Affairs 3 December 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 3 December 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 3 December 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 3 December 2019 In Hindi+English Gk Question

1- किसने 55वां ज्ञानपीठ पुरस्‍कार जीता है ?
Who won the 55th Jhanpith Award ?
Ans — Akkitham / अक्किथम

2- मानव संसाधन मंत्री ने संविधान दिवस पर एक पोर्टल लांच किया है, पोर्टल का नाम क्‍या है ?
HRD Minister has launched a portal on Samvidhan Diwas. What is the name of the Portal ?
Ans — Kartavya / कर्तव्‍य

3- वर्ष 2019 के लिये प्रतिष्ठित एकलव्‍य पुरस्‍कार किसने जीता है ?
Who has won the prestigious Ekalavya Puraskar for the year 2019 ?
Ans — Jhlli Dalabehera / झल्‍ली दलाबेहरा

4- किस राज्‍य ने एक वर्ष के लिये तंबाकू-निकोटिन युक्‍त पान मसाला पर प्रतिबंध लगा दिया है ?
Which state has banned pan masala containing tobacco-nicotine for one year ?
Ans — Assam / असम

5- कौन सी कंपनी 10 लाख करोड रूपये के एम-कैंप मार्क हिट करने वाली पहली भारतीय फर्म बन गयी है ?
Which company has become the first Indian firm to hit Rs 10 lakh crore m-cap mark ?
Ans — Reliance Industries (RIL) / रिलांयस इंडस्‍ट्रीज

6- बैंगलुरू में आयोजित 27वें गुणवत्‍ता शिखर सम्‍मेलन में गुणवत्‍ता रत्‍न किसने जीता है ?
Who has won Quality Ratna at the 27th Quality Summit held in Bengaluru?
Ans — Suresh Krishna / सुरेश कृष्‍णा

7- 47वीं अखिल भारतीय पुलिस विज्ञान कांग्रेस कहॉ आयो‍जित होगी ?
Where will the 47th All India Police Science Congress be held ?
Ans — Lucknow / लखनउ

8- दुबई में आयोजित 2019 डीपी वर्ल्‍ड टूर चैम्पियनशिप किसने जीती है ?
Who has won 2019 DP World Tour Championship held in Dubai ?
Ans — Jon Rahm / जाॅन रहम

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment