Current Affairs 3 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 3 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 3 Aug कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 3 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस दिन मुस्लिम महिला अधिकार दिवस मनाया गया ?
Recently on which day Muslim Women Rights Day was celebrated ?
Ans — 1 August / 1 अगस्‍त

2- हाल ही में आयोजित ब्रिक्‍स पर्यावरण मंत्रियों की बैठक की अध्‍यक्षता किसने की ?
Who chaired the meeting of the recently held BRICS Environment Ministers ?
Ans — Russia / रूस

3- किस देश ने भूमिगत बैलिस्टिक मिसाइलों का सफल परीक्षण किया ?
Which country tested ground ballistic missiles successfully ?
Ans — Iran / ईरान

4- हाल ही में किसे AIIB का दुबार अध्‍यक्ष नियुक्‍त किया गया ?
Recently who was appointed the second president of AIIB ?
Ans — Jin Likun / जिन लिकुन

5- पूरी तरह से अक्षय उर्जा पर चलने वाला दुनिया का पहला बडा रासायनिक उत्‍पादन संयंत्र कहॉ बनाया गया ?
Where was the world’s first major chemical production plant built on renewable energy built ?
Ans — Spain / स्‍पेन

6-हाल ही में किस राज्‍य में ग्रीन-एजी परियोजना को लांच किया गया ?
Which state recently launched the green-ag project ?
Ans — Mizoram / मिजोरम

7- हरियाणा सरकार ने किसे खेल विभाग का उप निदेशक बनाया ?
Who was appointed as the Deputy Director of sports Department by Haryana Government ?
Ans — Babita Phogat & Kavita Devi /  बबिता फोगाट और कविता देवी

8- हाल ही में RBI के किस पूर्व गर्वनर काे ग्रेट ईस्‍टर्न शिपिंग कंपनी का अतिरिक्‍त निदेशक बनाया गया ?
Recently which former Governor of RBI was made the additional director of Great Eastern Shipping Company ?
Ans — Urjit Patel / उर्जित पटेल

9- भारत सरकार ने किस देश में आईपीएल सीजन 13 के आयोजन की मंजूरी दी ?
In which country did the Indian Government approve the IPL season 13 ?
Ans — UAE / यूएई

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment