Current Affairs 29 September 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 29 September 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF 29 September 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 29 September 2019 In Hindi+English Gk Question

1- भारतीय वायुसेना के नये उप-प्रमुख कौन बने है ?
Who became the new Deputy Chief of the Indian Air Force ?
Ans — HS Arora / एच एस अरोडा

2- किस एयरपोर्ट को सर्वश्रेष्‍ठ सेवा गुणवत्‍ता एयरपोर्ट का अवार्ड दिया गया है ?
Which airport has been awarded the Best Service Quality Airport ?
Ans — Cochin International Airport / कोचीन इंटरनेशनल एयरपोर्ट

3- विश्‍व डिजिटल प्रतिस्‍पर्धात्‍मकता रैंकिंग में भारत किस स्‍थान पर है ?
What is the Position of India in the World Digital Competitiveness Ranking?
Ans — 44th / 44वां

4- तमिलनाडु क्रिकेट एसोसिएशन की पहली महिला अध्‍श्‍क्ष कोन बनी ?
Who became the first woman president of Tamilnadu Cricket Association?
Ans — Rupa Gurunath / रूपा गुरूनाथ

5- मध्‍यप्रदेश सरकार ने भोपाल मेट्रो रेल का क्‍या नाम रखने की घोषणा की हे ?
What name of Bhopal Metro Rail was announced by Madhya Pradesh Government ?
Ans — Raja Bhoj / राजा भोज

6- किस भारतीय कंपनी को यूनाइटेड नेशन्‍स ग्‍लोबल क्‍लाइमेट एक्‍शन अवार्ड मिला ?
Which indian company received the United Nations Global Climate Action Award ?
Ans — Infosys

7-  भारत की पहली स्‍वदेशी उच्‍च तापमान ईधन सेल प्रणाली का अनावरण किसने किया ?
Who unvelled India’s first indigenous high temperature fuel cell system ?
Ans — Ramnath Kovind / रामनाथ कोविंद

8- कहां के हाइकोर्ट के वकीलों के लिये मोबाइल ऐप्‍प लांच किया गया है ?
A mobile app was launched for the lawyers of the High Court ?
Ans — Delhi High Court / दिल्‍ली हाईकोट

9- संयुक्‍त सैन्‍याभ्‍यास काजिंद 2019 भारत और किस देश के बीच होगा ?
Joint Exercise Kajind 2019 will be between India and which country ?
Ans — Kazakhstan / कजाकिस्‍तान

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment