Current Affairs 29 May 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

Current Affairs 29 May 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
29 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 29 May 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

1- किस राज्‍य सरकार ने स्‍मार्ट किचन योजना शुरू की ?
Which state government started the Smart Kitchen Scheme ?
Ans — Kerala / केरल

2- हाल ही में किस केंद्रीय मंत्री ने SeHAT नामक OPD पोर्टल लांच किया ?
Which Union Minister recently launched the OPD portal named SeHAT (Health) ?
Ans –Rajnath Singh / राजनाथ सिंह

3- हाल ही में किस भारतीय नोबेल विजेता को स्‍पेन के शीर्ष पुरस्‍कार से सम्‍मानित किया गया ?
Which Indian Nobel winner was recently awarded the top prize in Spain ?
Ans — Amartya Sen / अमर्त्‍य सेन

4- UAE का गोल्‍डन वीजा पाने वाले पहले भारतीय कौन बने ?
Who became the first Indian to get UAE’s Golden Visa ?
Ans — Sanjay Dutt / संजय दत्‍त

5- हाल ही में भारतीय वायुसेना की पहली महिला उडान परीक्षण इंजीनियर कौन बनी ?
Recently who became the first female flight test engineer of the Indian Air Force ?
Ans — Ashrita V Oletti / आश्रित वी ओलेटी

6- टोक्‍यो ओलंपिक में कुश्‍ती में, अम्‍पायरिंग करेन वाले एकमात्र भारतीय कौन बने ?
Who became the only Indian to Umpiring in Wrestling at the Tokyo Olympics ?
Ans — Ashok Kumar / अशोक कुमार

7- विश्‍व भूख दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Hunger Day celebrated ?
Ans — 28 May / 28 मई

8- हाल ही में किस प्रसिद्ध भारतीय रसायनज्ञ को 2020 का अंतर्राष्‍ट्रीय ANI पुरस्‍कार दिया गया ?
Which famous Indian chemist was recently awarded the International ANI Award for 2020 ?
Ans — Dr. C.N.R. Rowe / डाॅ सी एन आर रॉव

9- भारतीय दूरसंचार विभाग ने किसकी शुरूआत के लिये स्‍पेक्‍ट्रम आवंटित किया ?
Indian Telecom Department allotted spectrum for whose start ?
Ans — 5G

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment