Current Affairs 29 May 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 29 May 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
29 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 29 May 2020 In Hindi+English Gk Question

1- न्‍यू डेवलोपमेन्‍ट बैंक का अगला अघ्‍यक्ष किसे नियुक्‍त किया गया है ?
Who was appointed the next chairman of New Development Bank ?
Ans — Marcos Trijo / मार्कोस ट्रायजो

2- हाल ही में SEBI ने किस कंपनी पर 7 लाख रूपये का जुर्माना लगाया है ?
Recently SEBI imposed a fine of Rs 7 lakhs on which company ?
Ans — NHAI

3- The Ickabog नामक पुस्‍तक किसने लिखी है ?
Who wrote the book called The Ickabog ?
Ans — JK Rowling / जेके राउलिंग

4- किस IIT संस्‍थान ने कारों में स्‍टील, एल्‍युमीनियम को बदलने के लिये हल्‍के वजन की मिश्रधातु विकसित की ?
Which IIT institute developed a lightweight alloy to replace steel, aluminum in cars ?
Ans — IIT Madras / IIT मद्रास

5- किस कंपनी ने राइटस इश्‍यू से जुडे प्रश्‍नों का जवाब देने के लिये व्‍हाटसएप्‍प चैटबॅाट लांच किया है ?
Which company launched WhatsApp Chatbot to answer the questions related to rights issue ?
Ans — Reliance Industries / रिलांयस इंडस्‍ट्रीज

6- हाल ही में भारतीय वायुसेना में कौन सा लडाकू विमान शामिल हुआ ?
Which fighter aircraft recently joined the Indian Air Force ?
Ans — Tejas MK-1 FOC / तेजस MK-1 FOC

7- हाल ही में ओरिएंटल इंश्‍योरेंस कंपनी के नये CMD कोन बनाये गये है ?
Recently who was created the new CMD of Oriental Insurance Company ?
Ans — S.N Rajeshwari / एस एन राजेश्‍वरी

8- फिंच रेटिंग्‍स ने वित्‍तीय वर्ष 2021 में भारत की जीडीपी ग्रोथ रेट घटाकर कितना किया हे ?
How much did FItch Ratings Reduced India’s GDP growth rate in Financial Year 2021 ?
Ans —   -5.0%

9- हाल ही में श्रीलंका ने अपने किस क्रिकेट खिलाडी को निलंबित किया ?
Which of the following cricketers has been suspended by Sri Lanka recently ?
Ans — Shehan Madushanka / शेहान मदुशंका

10 – हाल ही में किस ई-कामर्स कंपनी ने कर्नाटक मैगों बोर्ड के साथ समझौता किया है ?
Which e-commerce company recently tied up with Karnataka Mango Board ?
Ans — Flipkart / फ्ल्पिकार्ट

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment