Current Affairs 29 March 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 29 March 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 29 March 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 29 March 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही मेंे NTPC ने किस जल-विद्युत उत्‍पादक फर्म का अधिग्रहण किया ?
Which hydro power generation firm was recently acquired by NTPC ?
Ans — THDC & NEEPCO

2- किस सेना प्रमुख ने COVID-19 से निपटने के लिये ऑपरेशन नमस्‍ते शुरू किया ?
Which army chief started Operation Namaste to deal with COVID-19 ?
Ans — Gen, Manoj Mukund Narwane / ले.ज. मनोज मुकुंद नरयाने

3- कोविड-19 के लिये Self Assessment Tool लांच करने वाला पहला राज्‍य कौन बना ?
Who became the first state to launch the Self-Assessment Tool for Covid-19 ?
Ans — Goa / गोवा

4- हाल ही में मंंत्रिमंडल की नियुक्ति समिति ने किसे CBDT बोर्ड का सदस्‍य नियुक्‍त किया ?
Recently who was appointed as a member of CBDT Board by the Appointments Committee of Cabinet ?
Ans — Sk Gupta & Krishna Mohan Prasad / एस के गुप्‍ता और कृष्‍ण मोहन प्रसाद 

5- किस देश के प्रधानमंत्री को कोरोना वायरस का संक्रमित पाया गया ?
Which country’s prime minister was found infected with the corona virus ?
Ans — Britain / ब्रिटेन

6- किस देश की एबौट लैब ने कोरोना वायरस की 5 मिनट में पुष्टि करने वाली किट लांच किया ?
Which country’s Abbot lab launched which confirmed corona virus in 5 minutes ?
Ans– America / अमेरिका

7- किस देश में मेथेनाल के सेवन की अफवाह फैलने से 300 लोगों की मौत हो गयी ?
In which country 300 people died due to rumors of intake of methanol ?
Ans — Iran / ईरान

8- कौन सी भारतीय संस्‍था मेडिकल स्‍टाफ के लिये एडवांस बाडी सूट तैयार कर रही है ?
Which organizations is preparing advanced body suits for medical staff ?
Ans — DRDO

9- प्रधानमेंत्री मोदी ने कोरोना वायरस से निपटने में सरकार की मदद के लिये किस नाम से राहत कोष की शुरूआत की ?
In what name did Prime Minister Modi launch a relief fund to help the government deal with the corona virus ?
Ans — PM CARES

10- भारतीय मूल के किस प्रसिद्ध शेफ का कोरोना वायरस से निधन हो गया ?
Which famous chef of Indian Origin died of Corona Virus ?
Ans — Floyd Cardos / फ्लायड कार्डोज

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment