Current Affairs 29 June 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 29 June 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 29 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 29 June 2020 In Hindi+English Gk Question

1- मध्‍यप्रदेश ने कितने वर्षो के लिये मध्‍यप्रदेश राज्‍य प्रवासी मजदूर आयोग का गठन किया है ?
For how many years did Madhya Pradesh constitute the Madhya Pradesh State Migrant Labor Commission ?
Ans — 2 Year / 2 वर्ष

2- हाल ही में गोवा के नये पुलिस महानिदेशक कौन बनाये गये है ?
Who was recently appointed as the new Director General of Police of Goa ?
Ans — Mukesh Kumar Meena / मुकेश कुमार मीना

3- हाल ही में FATF ने किस देश को ग्रे लिस्‍ट मे बनाये रखने का फैसला लिया है ?
Recently the FATF decided to keep which country in the Grey List ?
Ans — Pakistan / पाकिस्‍तान

4- हाल ही में विनी महाजन को किस राज्‍य का नया मुख्‍य सचिव बनाया गया ?
Recently Vini Mahajan was made the new Chief Secretary of which state ?
Ans — Punjab / पंजाब

5- हाल ही में किसने Navigation the New Normal अभियान का शुभारंभ किया ?
Recently who launched the Navigation the New Normal campaign ?
Ans — NITI Aayog / नीति आयोग

6- हाल ही में किसे ब्रिटेन के प्रधानमंत्री द्वारा पाइंट ऑफ लाइफ ऑनर से सम्‍मानित किया गया है ?
Who was recently awarded Point of Light Honor by the Prime Minister of Britain ?
Ans — Rajinder Singh / राजिंदर सिंह

7- लोकसभा के कितने सांसदो को 11 वें संसद रत्‍न पुरस्‍कार के लिये चुना गया है ?
How many Lok Sabha MPs were selected for the 11th Parliament Ratna Award ?
Ans — 8

8- हाल ही में स्‍कवाड्रन लीडर परवेज जामस्‍जी का निधन हो गया है इनको कौन सा वीरता पुरस्‍कार मिल चुका है ?
Recently squadron leader Pervez Jamsji passed away, which gallantry award has he received ?
Ans — Veer Chakra / वीर चक्र

9- किस राज्‍य के मुख्‍यमंत्री ने केम्‍पैगौडा की 108 मीटर उची प्रतिमा का शिलान्‍यास किया ?
The Chief Minister of which state laid the foundation stone of the 108 meter tall statue of Kempegowda ?
Ans — Karnataka / कर्नाटक

10 – फ्लिपकार्ट के सह-संस्‍थापक सचिन बंसल ने कौन सा ऐप्‍प लांच किया ?
Which app was launched by Flipkart co-founder Sachin Bansal ?
Ans —  Navi lending

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment