Current Affairs 29 July 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 29 July 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 29 July कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 29 July 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में 28 जुलाई 2020 को कौन सा महत्‍वपूर्ण दिवस मनाया गया ?
Which Important day was celebrated recently on 28 July 2020 ?
Ans — World Nature Conservation Day & World Hepatitis Day / विश्‍व प्र‍कृति संरक्षण दिवस और विश्‍व हेपेटाइटिस दिवस

2- राष्‍ट्र‍पति रामनाथ कोविंद ने मध्‍यप्रदेश का राज्‍यपाल किसे नियुक्‍त किया ?
President Ramnath Kovind appointed the Governor of Madhya Pradesh ?
Ans — Anandi Ben Patel / आनंदी बेन पटेल

3- हाल ही में किसने मौसम के पुर्वानुमान के लिये MAUSAM एप्‍प लांच किया है ?
Who recently launched the MAUSAM app for weather forecasting ?
Ans — Dr Harshvardhan / डॉ हर्षवर्धन

4- हाल ही में किसने ए पी जे अब्‍दुल कलाम की 5वीं पुण्‍यतिथि पर Dare to Dream 2.0 प्रतियोगिता लांच की ?
Recently who did A.P.J. Abdul Kalam launch of Dare to Dream 2.0 contest on Abdul Kalam’s 5th death anniversary ?
Ans — DRDO

5- किस केंद्रीय मंत्री ने The India Way नामक पुस्‍तक‍ लिखी ?
Which Union Minister wrote a book called The India Way ?
Ans — S. Jaishankar / एस जयशंकर

6- भारतीय मानक ब्‍यूरो ने किस नाम से अपना मोबाइल एप्‍प लांच किया ?
In what name did the Bureau of Indian Standards launch its mobile app ?
Ans — BIS-Care

7- हाल ही में किसे टयूनीशिया का नया प्रधानमंत्री चुना गया ?
Who was elected the new Prime Minister of Tunisia ?
Ans — Hichem Machichi / हिचेन मचिची

8- किस केंद्रशासित प्रदेश में राेजगार बाजार नामक पोर्टल लांच किया ?
Which Union Territory launched a portal called employment market ?
Ans — Delhi / दिल्‍ली

9- भारतीय नौसेना अकादमी के कमांडेंट का पदभार किसने ग्रहण किया ?
Who assumed the command of the Indian Naval Academy ?
Ans — Vice Admiral M.A. Hampiholi / वाइस एडमिरल एम ए हम्‍पीहोली

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment