Current Affairs 29 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 29 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
29 Dec कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

1- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने रायथु बंधु योजना शुरू की ?
Which state government recently launched the Rayathu Bandhu scheme ?
Ans — Telangana / तेलंगाना

2- हाल ही में कहॉ पर तानसेन संगीत समारोह का आयोजन किया गया ?
Where was the Tansen concert held recently ?
Ans — Madhya Pradesh / मध्‍यप्रदेश

3- हाल ही में किस देश ने चंद्रमा पर परमाणु रिएक्‍टर स्‍थापित करने की घोषणा की ?
Which country recently announced the installation of a nuclear reactor on the moon ?
Ans — America / अमेरिका

4- कहॉ के जवाहर आदिवासी क्षेत्र को स्‍ट्राबेरी उत्‍पादन के लिये, मिनी महाबलेश्‍वर का GI टैग दिया गया ?
Where did Jawahar tribal area get the GI Tag of Mini-Mahabaleshwar for strawberry production ?
Ans — Maharashtra / महाराष्‍ट्र

5- गृहमंत्री अमित शाह ने कहॉ पर थुबल बहुउददेशीय परियोजना का उदघाटन किया ?
Where did Home Minister Amit Shah inaugurate the Thubal Multi-Purpose Project ?
Ans — Manipur / मणिपुर

6- केद्र सरकार द्वारा किस राज्‍य को डिजिटल इंडिया अवार्ड से सम्‍मानित किया गया ?
Which state was awarded the Digital India Award by the Central Government ?
Ans — Bihar / ंिबहार

7- सेंटर फार इकोनामिक्‍स एंड रिसर्च के अनुसार भारत कबतक दुनिया का 5वां सबसे बडा अर्थव्‍यवस्‍था वाला देश बनेगा ?
According to the center for economics and research, when will India became the 5th largest economy in the world ?
Ans — 2025

8- हाल ही में किसने वीडियों-काॅन्‍फ्रेंसिंग के माध्‍यम से न्‍यू भाउपुर-न्‍यू खुर्जा सेक्‍शन का उदघाटन किया ?
Recently who inaugurated the section New Bhaupur-New Khurja through video conferencing ?
Ans — Narendra Modi / नरेंद्र मोदी

 

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment