Current Affairs 29 April 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 29 April 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 29 April कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 29 April 2020 In Hindi+English Gk Question

1- इंडिया रेटिंग्‍स एंड रिसर्च ने भारत की जीडीपी ग्रोथ रेट घटाकर कितना किया है ?
How much did India Ratings & Research reduce India’s GDP growth rate ?
Ans — 1.9%

2- भारत और किस देश के बीच होने वाला युद्व अभ्‍यास पिच ब्‍लैक 2020 कोविड-19 के चलते रदद किया गया ?
The Pitch Black 2020 war exercise between India and which country was canceled due to Covid-19 ?
Ans — Australia / आस्‍ट्रेलिया

3- एयरटेल ने किस कंपनी के साथ 1 बिलियन डालर का समझौता किया है ?
With which company Airtel signed 1 $1 billion deal ?
Ans — Nokia / नोकिया

4- किस बैंक ने स्‍वयं सहायता समूहों के लिये विशेष ऋण योजना शुरू की ?
Which bank launched special loan scheme for self-help groups ?
Ans — Indian Overseas Bank / इंडियन ओवरसीज बैंक

5- किस धावक पर डोपिंग टेस्‍ट में फेल होने के कारण 4 साल का बैन लगा ?
Which runners was banned for 4 years for failing the doping test ?
Ans — Jhuma Khatoon / झूमा खातून

6- कोविड-19 के लिये प्‍लाज्‍मा थेरेपी शुरू करने वाला देश का पहला सरकारी अस्‍पताल कौन बना?
Who became the first government hospital in the country to start plasma therapy for Covid-19 ?
Ans — KGMU, Lucknow / KGMU ,लखनउ

7- किस राज्‍य ने कोविड-19 रोगियों की सेवा के लिये KARMI-Bot लांच किया ?
Which state launched KARMI-Bot to serve Covid-19 patients ?
Ans — Kerala / केरल

8- किस पाकिस्‍तानी क्रिकेटर पर भ्रष्‍टाचार के चलते प्रतिबंध लगाया गया ?
Which Pakistani cricketer was banned due to corruption ?
Ans — Omar Akmal / उमर अकमल

9- किस महारत्‍न कंपनी ने लेह और दिल्‍ली में हाइड्रोजन कार और बस लाने की परियोजना शुरू की ?
Which Maharatna company started the project of bringing hydrogen cars and buses to Leh and Delhi ?
Ans — NTPC

10- हाल ही में किस पूर्व नासा प्रमुख का निधन हो गया ?
Which former NASA chief died recently ?
Ans — James M. Beggs / जेम्‍स एम बेग्‍स

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment