Current Affairs 28+29 October 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 28+29 October 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 28+29 October 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

1-  हाल ही में जम्‍मू कश्‍मीर का पहला उपराज्‍यपाल किसे नियुक्‍त किया गया है ?
Who was appointed the first Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir recently ?
Ans — Girish Chandra Murmu / गिरीश चंद्र मुर्मू

2- पहला लद्याख साहित्‍य महोत्‍सव कब आयोजित किया गया ?
When was the first Ladakh Sahitya Mahotsav organized ?
Ans — 28 October / 28 अक्‍टूबर

3- लोनली प्‍लेनेट की 2020 की लिस्‍ट में दुनिया का तीसरा बेस्‍ट वैल्‍यू डेस्टिनेशन कौन सा है ?
Which is the third best value destination in the world in Lonely Planet’s 2020 list ?
Ans — Madhya Pradesh / मध्‍य प्रदेश

4- हाल ही में कौन सी कंपनी भारत को 9वीं महारत्‍न कंपनी बनी ?
Which company recently became the 9th Maharatna Company of india ?
Ans — HPCL

5- किस खिलाडी ने  विजडन इंडिया अलमानाक क्रिकेटर ऑफ द ईयर का पुरस्‍कार जीता ?
Which player won the Wisden India Almanac Cricketer of the Year ?
Ans — Jaspreet Bumrah & Smriti Mandhana / जसप्रीत बुमराह और स्‍मृति मंथाना

6- हाल ही में किसने बिजनेसवर्ल्‍ड 40 अंडर 40 अवार्ड जीता ?
Who recently won the Businessworld 40 Under 40 Award ?
Ans — Varun Jain / वरूण जैन

7- किस एजुकेशन बोर्ड ने कक्षा 9 और 10 के छात्रों के लिये तमन्‍ना परीक्षा शुरू की ?
Which education board started Tamannaah Exam for students of class 9 and 10 ?
Ans — CBSE & NCERT

8- बेल्जियम की पहली महिला प्रधानमंत्री कौन बनी है ?
Who became the first female Prime Minister of Belgium ?
Ans — Sophie Wilms / सोफी विल्‍म्‍स

9- दिलीप पारिख जिसका हाल ही में निधन हो गया है वो किस राज्‍य के पूर्व मुख्‍यमंत्री थे ?
Dilip Parikh who died recently was the former chief minister of which state ?
Ans — Gujrat / गुजरात

10- हाल ही में कहॉ पर 29वीं BASIC देशोें की मंत्रिस्‍तरीय बैठक संपन्‍न हुई ?
Where did the 29th BASIC countries ministerial meeting take place recently ?
Ans — Beijing / बिजिंग

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment